Živahno mesto ob meji ( NOVA GORICA- Srednje mesto, 3. mesto )

0
838

Nova Gorica leži tik ob zahodni državni meji z Italijo, na stičišču Vipavske doline, doline Soče in Brd. Zrasla je šele po drugi svetovni vojni in vse od takrat razvija svojo posebno, vselej mladostno identiteto, navdihnjeno s številnimi kulturami, ki se srečujejo na tem zanimivem stičišču različnih svetov.

Nova Gorica (Fotografija: Marijan Močivnik)

Urbanistično sodobno zasnovano mesto, ki je središče Mestne občine Nova Gorica, je parkovno urejeno, številne klopce vabijo k druženju pod krošnjami raznovrstnih dreves. Med sprehodom ali ležernim kolesarjenjem po mestu lahko občudujete stavbe, ki so jih zasnovali vodilni slovenski povojni arhitekti, in mnoge vrtnice, zasajene po vsem mestu, ki so prepoznaven mestni simbol. Lahko si privoščite postanek v katerem od številnih prijetnih lokalov in sproščeno opazujete živahen mestni utrip. Vse je na dosegu, raznolika športna in kulturna doživetja ter možnosti za druženje, zabavo in sprostitev. Nova Gorica pravzaprav nikoli ne spi, v sodobnem mestu vre mladostna energija vse dni v letu.

Goriška knjižnica Franceta Bevka z vrtnicami ( Fotografija: Mateja Pelikan)

Posebna mestna znamenitost neposredno na državni meji je Trg Evrope, kjer somestji dveh Goric predstavljata enega najlepših primerov sožitja dveh mest ob meji. Povezovanje na edinstvenem čezmejnem območju se odraža tudi v skupni kandidaturi obeh Goric za evropsko prestolnico kulture 2025.

V bližnjem Solkanu lahko opazujete solkanski most čez reko Sočo z največjim kamnitim lokom med železniškimi mostovi na svetu. Tam se nad Sočo na eni strani dviga romarsko središče Sveta gora, na drugem bregu reke pa se Sabotin, kjer je urejen Park miru, posvečen spominu na soško fronto. Z vzpetine tik ob mestu vabi samostan Kostanjevica s Škrabčevo knjižnico in grobnico Burbonov, zadnjih potomcev znamenite francoske kraljeve rodbine.

Frančiškanski samostan Kostanjevica ( Fotografija: Marijan Močivnik)

Odraz pestrega umetniškega dogajanja lahko občudujete v mestnih galerijah, zgodovinski utrip pa je na ogled v muzejskih zbirkah Goriškega muzeja: na Gradu Kromberk, v Vili Bartolomei in v muzejskih zbirkah Kolodvor in Pristava, ki sta del Muzeja na meji.

Razkošje lokalnih sestavin in bogato kulinarično izročilo uvrščata ta rajski košček Slovenije v sam vrh njene kulinarične ponudbe. To so prepoznali tudi najuglednejši kulinarični vodniki. V Vipavski dolini vam bodo vinarji, ki uspešno združujejo tradicionalno vinarsko izročilo s sodobnimi pristopi vinogradništva in kletarjenja, z veseljem odprli vrata svojih kleti.

S svojo pristnostjo in spokojnostjo vas bo očaral tudi skrivnostni svet Trnovske in Banjške planote. V neokrnjeni naravi, miru in tišini boste lahko uživali na urejenih poteh peš, s kolesom, morda na konjskem hrbtu, drznejši pa si boste lahko privoščili skok s padalom.

Začutite mladostni utrip Nove Gorice z njenim edinstvenim značajem, podajte se v njeno zeleno zaledje pristnih okusov in pisanih doživetij.

Informacije:

Turistično informacijski center Nova Gorica

Kidričeva 11, 5000 Nova Gorica

t: +386 5 330 46 00, +386 41 460 217

nova-gorica@vipavskadolina.si

www.vipavskadolina.si

 

Prejšen članekSlovenj Gradec in Mislinjska dolina – raj za kulturnike in avanturiste
Naslednji članekDobrodošli v Cerkljah na Gorenjskem – Mala mesta, 1. mesto

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here