TD Vurberk v duhu digitalizacije

0
249

Turistično društvo Vurberk je svoje 50-letno delovanje zastavilo na aktivnostih v okviru promocije turizma in kulturnih dogodkih, in sicer s ciljem ohranjanja ostankov gradu Vurberk, predvsem pa njegove bogate zgodovinske dediščine ter širjenjem glasu o njegovi čudoviti lokaciji in naravnih danostih.

Že 250-člansko društvo se ponaša z veliko lokalno podporo članov, simpatizerjev in podpornikov, predvsem pa s polno podporo občine Duplek in društev v občini, s katerimi tvorno in usklajeno sodelujemo pri organizaciji prireditev.

Prvi koraki digitalizacije v našem društvu so se začeli pred kakšnimi petimi leti, ko smo v društveno sobo postavili računalnik s tiskalnikom za potrebe delovanja društva in računalniško arhiviranje potrebnih dokumentov, pripeljali internetno povezavo z možnostjo brezžičnega dostopa do interneta ter spremljanje e-poštnega naslova društva, ki je skoraj popolnoma nadomestil uporabo telefona. Na steno so člani zmontirali velik LCD-zaslon, na katerem si lahko člani odborov in drugi ogledamo posnetke dogodkov, spletne objave in spremljamo dnevni red sestankov, kar pripomore k širjenje in informiranju članov ter zmanjšuje uporabo papirja za vabila, programe in druge dokumente, potrebne za nemoteno delo.

V zadnjih letih se je v odborih društva in s tem v vodstvu zgodilo kar nekaj sprememb, saj so nekateri zaslužni člani po desetletjih delovanja in vodenja društva in aktivnosti v okviru programa dela želeli zaključiti aktivno delovanje v društvu. To je pomenilo spremembe v sestavi odborov društva, v duhu katerih smo v letu 2022 postavili novo vodstvo, v katerega smo vključili več žensk in po možnostih mlajše aktiviste. Odločitve in usmeritev so se hitro po začetku izvajanja programa dela društva, ki na letni ravni obsega kar 11 dogodkov, ki so širšega značaja in presegajo udeležbo obiskovalcev zunaj okvirjev društva.

Naj navedemo le najpomembnejše:

marec:               Rez potomke stare trte z Lenta ob obzidju gradu Vurberk,

april do avgust:          akcija ‘Kosmatinec’, ocenjevanje urejenosti okolja hiš na območju Vurberka,

april:                  čistilna akcija Vurberk 2023 v okviru Občine Duplek,

  1. maj: prvomajski pohod na Grmado,

junij:     ’30. Štajerska poje 2023′, srečanje pevskih zborov,

  1. junij: ’31. Vurberški festival’ narodno-zabavne glasbe ansamblov z diatonično harmoniko,
  2. junij: Slikarska kolonija Vurberk za 50 amaterskih likovnikov, ki ustvarjajo motive na temo Vurberka,
  3. avgust: Kolesarski maraton za rekreativne kolesarje,
  4. avgust: Vurberško žegnanje z druženjem in pogostitvijo romarjev in obiskovalcev na gradu Vurberk,

oktober:  odprtje razstave del slikarske kolonije in trgatev potomke stare trte na Vurberku, z razstavo starodobnikov Oldtimer kluba Duplek, podelitev priznaj akcije Kosmatinec.

Ugotovili smo, da je ustaljen koncept obveščanja in informiranja javnosti (spletna stran, radio, plakati, transparenti in portal TZS ter Moja občina) premalo, zato smo se najprej lotili popolne prenove spletne strani TD Vurberk, jo postavili na novi strežnik ter jo vsebinsko in celostno dopolnili, predvsem pa uskladili z aktualnimi spletnimi standardi in z zakonodajo, ki ureja to področje. Imamo srečo, da je članica upravnega odbora društva kompetentna za to področje in smo veliko aktivnosti lahko izvedli kar člani društva. Posledično smo začeli v tem letu objavljati dogodke tudi prek različnih spletnih kanalov in osveževati informacije o delovanju društva in komuniciranje z javnostjo ter izvajalci na dogodkih. Odličen odziv velikega števila spletnih medijev, ki spremljajo tovrstne objave in jih povzemajo ali vključujejo v svoje objave, nam je dal nov zagon in spodbudil nove ideje.

Za festival narodno-zabavne glasbe smo za spletni in razpis v regionalnih časopisih vzpostavili tudi možnost spletne prijave ansamblov, ki nam je vsem olajšala, predvsem pa skrajšala čas prijave ansamblov, obdelave podatkov ter komunikacijo s prijavljenimi ansambli prenesla na spletno pošto in spletne komunikacijske aplikacije. Rezultat je bil, da se je več kot polovica ansamblov poslužila spletne prijave. Pri promociji avtorskih skladb nastopajočih ansamblov ter glasovanju za naj skladbo smo skupaj s partnerjem festivala Radio Maribor vzpostavili možnost spletnega glasovanja poslušalcev na kanalu RTV Slovenija, pri čemer so poslušalci lahko skladbe poslušali prek spletne strani TD Vurberk, kamor smo jih naložili z uporabo QR-kode, ki smo jo objavili, tako smo tudi objavili rezultate ter nagrade festivala. Audioposnetke skladb avtorskih skladb smo zbrali in založili namesto na CD-ju na USB-ključku v obliki standardne kartice, ki smo jo uporabili za tisk in objavo partnerjev, pokroviteljev ter sponzorjev festivala. Tako je USB-ključek univerzalni digitalni nosilec zvočnih posnetkov, istočasno pa z natisnjeno QR-kodo na kartici povezava na spletno stran TD Vurberk za poslušanje skladb in ogled udeleženih ansamblov festivala s podatki, opisi, fotografijami ter festivalskimi nagradami.

Sprememba v procesu digitalizacije je bila tudi na festivalu, ko smo tradicionalno sceno na prizorišču festivala na gradu Vurberk po scenski predlogi našega občana, mladega ilustratorja, študenta grafičnega oblikovanja, zamenjali s kombinacijo klasičnih scenskih elementov in LED-digitalnega zaslona, katerega je sprogramirala naša občanka, mlada računalniška programerka, in sicer po predlogi režiserja RTV Slovenija, Regionalnega centra Maribor. Takšen scenski koncept je vsej tehnični ekipi RTV-ja dal nove ideje za dinamično scenografijo pri snemanju festivala v kombinaciji s svetlobno opremo, kar je zelo popestrilo prizorišče, ki pa je še vedno odsevalo pridih tradicionalnega Vurberškega festivala.

V pripravah na naslednji dogodek, 18. Kolesarski maraton, smo tudi objavili možnost spletne prijave kolesarjev, kar že daje rezultate, saj prijave že tečejo ves mesec. S tem bomo razbremenili osebje na prijavni stojnici na dan maratona, predvsem pa skrajšali čas evidentiranja podatkov udeležencev na dan dogodka. Zaznali smo tudi, da se letos trenutni prijavljeni kolesarji pojavljajo z drugih koncev Slovenije, saj sta spletno oglaševanje in prijava na dogodek postala dostopna veliko širši ciljni populaciji udeležencev.

Odzivi na navedene spremembe so v različnih starostnih skupinah opazovalcev in uporabnikov različni, vsekakor je velika večina navdušena nad spremembami, kar daje nam, organizatorjem, članom TD Vurberk, motivacijo za nove tovrstne ideje na področju digitalizacije društvenih in organizacijskih aktivnosti. V tem duhu si želimo še več izobraževanj s tega področja v okviru TZS, tako kakor tudi prijaznejše evidentiranje prostovoljnih ur, dogodkov in aktivnosti prek portala TZS. Problem, na katerega pa vedno znova naletimo pri društvenem delovanju, so finančna sredstva za uvajanje teh novosti pri našem delu, saj nimamo stalnih virov financiranja in smo v veliki meri odvisni od iznajdljivosti članov, sponzorjev in projektov. Ti pa za sabo potegnejo veliko administrativnih postopkov, katere člani društev ob svojem rednem delu in obveznostih vse težje časovno in stroškovno izvedemo.

Želimo si, da bi bilo na vseh ravneh delovanja turističnih subjektov, predvsem na prostovoljnem društvenem delu, sistemsko na voljo več sredstev za sofinanciranje digitalizacije, saj osebno menim, da je to velika priložnost za neprofesionalni del turistične dejavnosti in promocije turizma v okoljih, ki so sicer veliko manj opazna na turističnih zemljevidih Slovenije. Na osnovi svoje dolgoletne društvene tradicije ostajamo optimisti in to področje jemljemo kot eno od dodatnih priložnosti pri svojem prostovoljnem delu.

Besedilo: Branko Polanec, predsednik TD Vurberk

 

 

Prejšen članekPrihodnost turizma v soteski Vintgar
Naslednji članekJamski turizem in digitalizacija

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here