Teči na smučeh – nikoli ni prepozno

0
151

Tek na smučeh je za mnoge Slovence ena največjih radosti na snegu, hkrati je okolju zelo prijazna oblika rekreacije. Ko je slovenska pokrajina zasnežena, v številnih krajih poskrbijo za urejene tekaške proge, te pa ima tudi večina smučarskih središč. In ker so v bližini smučišč, denimo na Pohorju, je mogoče v istem dnevu smučati in teči na smučeh. Strokovnjaki uvrščajo tek na smučeh med zelo zdrave telesne aktivnosti. Tako meni tudi Tina Jereb, nekdanja tekmovalka v teku na smučeh, že vrsto let pa priljubljena inštruktorica tega magneta aktivnosti na snegu.

Tina Jereb, nekdanja tekmovalka, zdaj pa priljubljena inštruktorica teka na smučeh. Fotografija: Osebni arhiv.

 

Za kaj vse je koristen in zdrav tek na smučeh?

Tek na smučeh je ena najpriljubljenejših in najdostopnejših zimskih aktivnosti množic na območjih, kjer imajo ugodne snežne pogoje. Gre za eno najbolj zdravih in tudi cenovno ugodnih oblik rekreacije. Vadeče navdušuje predvsem zaradi pozitivnih učinkov vadbe na telo, pri čemer je treba poudariti rednost in sistematičnost vadbe ter izvajanje pravilne tehnike. Zaradi osnovnih gibalnih vzorcev je tek na smučeh ena najbolj učinkovitih, celovitih, varnih in dostopnih telesnih aktivnosti. Redno ukvarjanje s tekom na smučeh vpliva na razvoj in krepitev srčno-žilnega sistema, saj redna in pravilno načrtovana vadba izboljšuje delovanje srca in ga razbremenjuje. Vpliva tudi na uravnavanje lastne telesne teže, ker aerobna aktivnost zmanjša količine maščobnega tkiva v telesu in vpliva na večjo porabo kalorij, uravnavanje krvnega tlaka, saj se s krepitvijo mišic izboljšuje tudi splošna cirkulacija. Izboljšuje stanja dihalnih organov, ker se poveča pljučna kapaciteta, saj se dihalne mišice močno okrepijo. S tekom na smučeh zmanjšujemo stres, izboljšujejo se tudi presnova, metabolizem in spanje.

Od katerega do katerega leta je primeren tek na smučeh kot rekreacija?

Smučarski tek je primeren za vse generacije. Zaradi majhne verjetnosti poškodb je priljubljena vadba tudi za starejše, tehnike teka se skozi igro radi učijo tudi šolarji in ponekod celo že v vrtcih. Nikoli ni prepozno začeti teči na smučeh, za starejše ali ljudi z blagimi zdravstvenimi težavami je primerna tudi hoja na smučeh. V počitniškem obdobju tečaji teka na smučeh potekajo na številnih lokacijah, kjer so ugodne snežne razmere in urejene tekaške proge. Odvijajo se med tednom in ob vikendih, možne so individualne ure, ki temeljijo na individualnemu pristopu k vadečim, saj inštruktorji prisluhnejo le željam in ciljem posameznika.

Kje je najlepše teči v Sloveniji?

Izkušeni tekači ob ugodnih snežnih razmerah najbolj pohvalijo tekaške smučine na Pokljuki, v Ratečah, kjer je mogoče teči vse do Belopeških jezer, in v Planici. Lepi tereni so tudi v Bohinju, na Jezerskem, Soriški planini, v Črni na Koroškem in Kranjski Gori, medtem ko tisti, ki radi tečejo v bližini prestolnice, prisegajo na nordijski center Bonovec v Medvodah, kjer je osvetljena proga.

Hčerka Tine Jereb je že prav profesionalna tekačica, Fotografija: Osebni arhiv Tine Jereb

Tek na smučeh je bistveno cenejša zimska radost kot alpsko smučanje …

V primerjavi z alpskim smučanjem je tek na smučeh precej cenejši, dnevna tekaška vstopnica stane od 6 do 8 evrov, tudi tekaška oprema je precej cenejša od alpske opreme. Ob prihranku denarja za opremo in vstopnico tekači prihranijo tudi čas – do tekaških prog se ni treba voziti daleč, saj nas pričakajo v dolini. Smučarski kombinezon za rekreacijo v tekaških smučinah ni primeren, saj vam bo hitro prevroče. Precej udobneje in lahkotneje se boste počutili v tekaški garderobi – funkcionalnem športnem perilu iz posebnih materialov, ki omogoča odvajanje potu in hitro sušenje ter zapira vdor mrzlega zraka, ter v tanjši jakni, hlačah ali pajkicah. Priporočljivo se je obleči v več slojev tanjših oblačil, ki jih lahko po potrebi slečemo ali oblečemo. Rokavice naj bodo tople, a ne preveč debele, priporočljivi so kapa in očala z visokim UV-filtrom, premazana z zaščitnim slojem proti rosenju in s primernimi stekli za različne vremenske razmere.

Planica – Tamar, Fotografija: Ciril Jazbec, TENT Film

Kako začeti?

Tečaji so priporočljivi tako za tiste, ki se v smučine odpravljajo prvič, kot za tekače, ki želijo izpopolniti znanje. Inštruktorji vselej poskrbimo, da se udeleženci tečaja domov vrnejo z bogato bero novih znanj in nasvetov ter pravilno usvojenimi elementi teka, zaradi katerih bo rekreacija še prijetnejša in varnejša. Vadeči v nekaj urah usvojijo tehniko klasičnega in drsalnega sloga, z vsemi elementi, ki spadajo zraven – vožnjo v spustih, prestopanjem v ovinkih, ustavljanjem … Prav tako velja, da se je veliko ceneje udeležiti tečaja, na katerem je mogoče preizkusiti različno opremo in ugotoviti, katera od obeh tekaških tehnik – klasična ali prosta – nam bolj ustreza, kot si kupiti opremo, za katero ugotovimo, da nam ne ustreza.

Pravite, da je pozimi dan brez teka izgubljen dan?

Zapriseženi tekači zatrjujemo: enkrat tekač, za vedno tekač! Za nas je pozimi dan brez teka izgubljen dan. Tek na smučeh v neokrnjeni zasneženi naravi človeka zdravo zasvoji. Tudi predšolske otroke, ki se v smučinah igrajo, uživajo v spustih in lovljenju ravnotežja na ozkih smučkah.

Za konec pa še napoved najbolj znanega slovenskega ljudskega vremenarja Dušana Kaplana, doma na Blokah, zibelki slovenskega smučanja, kjer imajo prav tako urejene in utrjene tekaške proge ob zadovoljivih snežnih razmerah – »V tej zimi bo najbolj bogat s snegom februar.«

Besedilo: Duša Podbevšek – Bedrač

Naslovna fotografija: Soriška planina postaja pravi raj za ljubitelje teka na smučeh, Fotografija: Ciril Jazbec, TENT Film

V sezoni 2023–2024 pri Slovenia Outdoor uvajajo skupno smučarsko tekaško vozovnico, ki ob idealnih snežnih razmerah ponuja več kot 200 km urejenih tekaških prog in povezuje naslednje tekaške centre:

* Pokljuka<https://slovenia-outdoor.com/running-tracks/tc-pokljuka/>

* Bohinj<https://slovenia-outdoor.com/run…/tek-na-smuceh-v-bohinju/>

* Jezersko<https://slovenia-outdoor.com/runn…/tek-na-smuceh-jezersko/>

* Rogla<https://slovenia-outdoor.com/running-tracks/tc-rogla/>

* Soriška planina<https://slovenia-outdoor.com/running-tracks/soriska-planina/>

* Areh<https://slovenia-outdoor.com/running-tracks/tc-areh/>

* Logarska dolina<https://slovenia-outdoor.com/…/tek-na-smuceh-v…/>

* Bloke<https://slovenia-outdoor.com/map-detail/?id=55367857>

* Medvode<https://slovenia-outdoor.com/runn…/tekaski-center-bonovec/>

* Planica<https://slovenia-outdoor.com/running-tracks/planica/>

Sezonska vozovnica – 120 EUR, velja od začetka do konca sezone 2023–2024

Na voljo je samo 100 sezonskih vozovnic, ki jih lahko kupite TUKAJ<https://slovenia-outdoor.com/enotna-karta-za-tek-na-smuceh/>

Na voljo bo tudi 3-, 5- in 7-dnevna vozovnica.

3-dnevna – 25 EUR

5-dnevna – 35 EUR

7-dnevna – 42 EUR

 

Prejšen članekVino – spominek kot privlačna novost
Naslednji članekPostojna je orala ledino na področju turizma v Sloveniji

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here