Tudi prihodnje generacije naj uživajo v blagodejnosti termalne vode

0
162

»Minulo leto smo zalo dobro zaključili in z optimizmom zremo v letošnje leto. Verjamemo, da bo še boljše kot lansko,« je optimističen Iztok Altbauer, direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč (SSNZ). Naravna zdravilišča in terme, v skupnosti jih je dvanajst, načrtujejo tudi letos nadaljevanje prenov in zelo pomembne investicije v obnovljive vire. »Ker so vse družbe zavezane trajnostnemu in varčevalnemu delovanju, bodo še naprej vlagale v gradnjo sončnih elektrarn, reinjekcijske vrtine, izkoriščanje geotermalne energije…,« poudarja Iztok Altbauer.

Terme Dobrna, Fotografija: Andrej Tarfila

V Termah Dobrna, kjer zavzeto skrbijo za ohranitev kulturne dediščine zdravilišča, za letos načrtujejo rekonstrukcijo objekta Mlečna Marjanca, nekdanje kavarne, ki so jo zgradili in dozidali že med leti 1847 in 1860. Pri obnovi objekta bodo ohranili arhitekturne značilnosti te stavbe in v njej uredili tri različne večnamenske dvorane z dodatno gostinsko ponudbo. Druga letošnja večja investicija v omejenih termah pa bo obnova nekdanjih mizarskih delavnic iz 19. stoletja v butični namestitveni objekt s sobami in apartmaji.

Dolenjske toplice, Fotografija: Dean Dubokovič

V Termah Krka bodo z večjimi investicijami na vrsti Terme Dolenjske Toplice in Terme Šmarješke Toplice. V prvih bodo celovito obnovili historični hotel Vital, v drugih pa načrtujejo prenovo parkirišča in ureditev nove telovadnice za zdraviliške goste. Prenavljajo tudi hotel Svoboda v Strunjanu, dela naj bi bila končana že spomladi. V Thermani Laško, kjer letos slavijo 170 let, bodo med drugim zaključili prenovo fizioterapije in nadaljevali s prenovo hotelskih sob hotela Thermana Park Laško.

Terme 3000, Fotografija: Nina Kurnik

V Sava turizmu v Termah 3000 – Moravske Toplice za potrebe kopanja in ogrevanja črpajo termalno vodo. Ugotavljajo, da podzemni bazen, iz katerega ta voda prihaja, ima dovolj vode, gladina pa ne upada. Da pa bi to zagotovili tudi za prihodnje rodove, so se odločili, da del načrpane vode vrnejo v nedrje zemlje in tako zagotovijo, da bodo tudi prihodnje generacije brez pomislekov uživale v blagodejnih učinkih črne termalno mineralne vode.

Terme Olimija, Fotografija: Žiga Zupan, Sportida d.o.o.

V Podčetrtku v Termah Olimia bodo zgradili nov bazenski kompleks ob hotelu Breza, z deli bodo začeli v kratkem, odprtje pa načrtujejo še letos. Vse potrebno urejajo tudi za gradnjo novega družinskega hotela, ki naj bi ga začeli graditi sredi leta. »To bo družinski hotel s štirimi zvezdicami, ki bo imel okoli 145 sob. Konceptualno in vsebinsko bo namenjen družinam z otroki – od najmlajših do zgodnjih najstnikov. Za ta projekt smo se odločili, ker na trgu obstaja povpraševanje za tovrstno ponudbo, obenem pa želimo funkcionalno zaključiti posamezne vsebinske sklope, ki sodijo skupaj,« sporočajo iz Term Olimia. Investicijo v gradnjo hotela skupaj s povezovalnim hodnikom, nakupom zemljišča, projektom in vsem ostalim kar sodo zraven, ocenjuje na okrog trideset milijonov evrov. Njihova želja je, da bi v poletje 2025 vstopili že z novim hotelom.

Ajurvedska terapija v Termah Zreče, Fotografija: Dean Dubokovič

V Termah Zreče že uveljavljene programe nadgrajujejo na podlagi novih znanstvenih dognanj in rehabilitacijskih metod ter goste nagovarjajo s programi v povezavi z zdravilno srednjegorsko klimo na Rogli. In sicer s programi za dvig odpornosti, psihofizične kondicije, za zmanjševanje posledic stresa, kakovosten spanec.

Besedilo: Duša Podbevšek – Bedrač

Na naslovni fotografiji: Iztok Altbauer, Fotografija: Aleš Beno

 

Prejšen članekPraznična Rogla – Pohorje
Naslednji članekVino – spominek kot privlačna novost

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here