V termah in zdraviliščih za jesen – optimistični

Letošnje poletje je bilo za terme in zdravilišča v Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč (SSNZ) uspešno, kljub temu, da ni bilo več turističnih bonov. Razveseljivo je, da so se začeli vračati tuji turisti, največ iz Nemčije, Italije, Avstrije. Napovedi za jesen so v večini  termah in zdraviliščih optimistične.

»Ugotavljamo, da se tujci sicer vračajo, a še vedno v primerjavi z letom 2019 beležimo za 35 odstotkov manj tujih gostov in 37 odstotkov manj njihovih prenočitev. Imamo pa spet veliko domačih gostov.  Ker pa samo število gostov in njihovih nočitev ni ključno merilo, pričakujemo, da bodo finančni rezultati zagotovo boljši kot leta 2019. Seveda zgolj iz naslova prihodkov, ki so višji, na poslovne rezultate pa bo bistveno vplivalo nerazumno povišanje cen energentov. Tiste zdraviliške družbe, ki lani niso zakupile energije za letošnje leto, plačujejo letos zanjo tudi več kot 6 krat višjo ceno kot lani,« pravi Iztok Altbauer, direktor SSNZ.

Iztok Altbauer, direktor SSNZ, Fotografija: Duša Podbevšek – Bedrač

In kakšne so napovedi za jesen? V Termah Dobrna so pričakovanja za jesensko sezono optimistična. Že nekaj časa pa, kot poudarjajo v omenjenih termah, tako domači kot tuji gosti povprašujejo po rezervacijah v času božično novoletnih praznikov. »V naše terme še vedno prihaja največ domačih gostov, med tujimi pa iz Nemčije, Italije, Avstrije in Hrvaške.«

V Termah Dobrna so pričakovanja za jesensko sezono optimistična. Fotografija: Dean Dubokovič

V Termah Krka so imeli v letošnjem poletju zasedenost hotelov nekoliko nižjo kot v minulih dveh letih. Večina njihovih gostov je Slovencev, iz tujine pa Italijanov, Belgijcev, Nizozemcev in Avstrijcev. Za jesenski obisk so v Termah Krka zmerno optimistični.

V Thermani Laško opažajo porast tujih gostov v primerjavi z lanskim poletjem, zlasti v avgustu. Fotografija: Thermana Laško d.d.

V Thermani Laško opažajo porast tujih gostov v primerjavi z lanskim poletjem, zlasti v avgustu. »Napovedi za jesen so dobre, veliko bo odvisno od razmer na trgu in dogajanja v jesensko-zimskem času. Še vedno je zelo aktualen trend rezervacij v zadnjem hipu. Tuji gosti predstavljajo pri nas zaenkrat 30 odstotkov zasedenosti hotelov. Iz tujih trgov beležimo največ italijanskih in avstrijskih gostov, sledijo iz Hrvaške. K nam prihajajo pretežno družine, pari in seniorji, veliko je tudi športnih skupin, Za jesensko obdobje pričakujemo okrepljeno kongresno dogajanje in posledično več kongresnih gostov,« sporočajo iz Thermana Laško.

V Sava turizmu v njihovi skupina Sava Hotels & Resorts – Terme 3000 – Moravske Toplice, Terme Ptuj, Zdravilišče Radenci, Sava Hoteli Bled, San Simon resort Izola, Salinera resort Strunjan in St. Bernardin resort Portorož  trenutne rezervacije nakazujejo malce višjo zasedenost. V avgustu je bil delež domačih gostov 35 odstoten, tujih gostov pa kar 65 odstoten! Tujci prihajajo predvsem iz Avstrije, Nemčije, Hrvaške, Srbije, Češke, Madžarske, Poljske, Nizozemske, Belgije, Italije, Španije, Malte, Velike Britanije in ZDA. »Trenutni podatki o zasedenosti do konca leta so solidni. Vsekakor pa bodo rezultati v veliki meri odvisni od razvoja situacije v Ukrajini in epidemiološke slike v jeseni. Opažamo, da so odzivi trga za jesensko zimsko obdobje še zadržani, napovedi recesije in povišanja stroškov vplivajo na zadržanost pri rezervacijah. Kapacitete se za jesensko zimsko obdobje precej počasneje polnijo v primerjavi s prejšnjimi leti,« pravijo v Sava turizmu.

Vodni park Aqualuna – Terme Olimia v Podčetrtku je to poletje privabil zelo veliko domačih gostov. Foto: Duša Podbevšek – Bedrač

V Termah Olimia v Podčetrtku imajo za ta in prihodnji mesec rezervacije v primerjavi z letom 2019 izredno dobre in do 35 odstotkov nad najavami, ki so jih v tem obdobju imeli leta 2019 pred korona krizo. Tudi za november in december imajo najave za dobrih 20 odstotkov boljše kot 2019. Sicer pa so imeli v letošnjem letu med gosti največ Slovencev – kar 65 odstotkov vseh.

V Termah Portorož so do srede oktobra zelo dobro zasedeni. »Že nekaj časa tako pri domačih kot tujih gostih opažamo trend last minute rezervacij. »Verjamemo, da tudi zimski meseci ne bodo izjema, v kolikor ne pride do ponovnega porasta okužb, za kar vsi upamo, da se letos ne ponovi. K nam največ prihajajo gosti iz Slovenije, Italije, Nemčije, Avstrije in Madžarske«, povedo v omenjenih terma.

Besedilo: Duša Podbevšek – Bedrač

Na naslovni fotografiji družinske počitnice v Termah Olimia, Fotografija: Iztok Medja

Prejšen članekVinska klet Puklavec Family Wines spet vinar leta
Naslednji članekPrireditev Oglje je črno zlato bo v vsakem vremenu.