V razkošju naravnih danosti in aktivnega oddiha (ČRNOMELJ – Mestna jedra, 1. mesto)

0
699

Občina Črnomelj v sklopu turistične destinacije Bela krajina obiskovalce vabi z neokrnjeno naravo, ki v sebi nosi bogato izročilo dediščine. Na posebnem varstvenem območju Natura 2000 se razteza skoraj polovica destinacije, v občini pa sta tudi kar dva krajinska parka. Poleg razkošja naravnih danosti se v razgibani Beli krajini prepletajo užitki odlične kulinarike in vrhunskega vina. Z veseljem pravimo, da smo dežela aktivnega, zelenega in butičnega turizma, predvsem pa dežela srčnih ljudi.

Skrb za ohranjanje folklorne tradicije je v Beli krajini močno zasidrana ( Fotografija: Jan Kocjan )

Največji magnet belokranjskega turizma je reka Kolpa, ki velja za eno najčistejših, najtoplejših in najbolj neokrnjenih rek v Sloveniji. Že od leta 2010 je nosilka prestižnega naziva evropska destinacija odličnosti (EDEN). Krajinski park Kolpa odlikujeta nedotaknjenost in slikovitost narave, obiskovalcem pa ponuja široko paleto nepozabnih doživetij. Najbolj priljubljene aktivnosti so supanje, čolnarjenje in vožnja s kanuji, kajaki ali rafti po celotnem rečnem toku. Neokrnjena narava, mir in odlična kulinarika so prava kombinacija za zeleni oddih. V jesenskem času lahko odkrivate romantično pokrajino vinogradov in steljnikov in se podate na kolesarsko ali  pohodniško avanturo.

Neodkriti biser črnomaljske občine je Krajinski park Lahinja, neprecenljiv vir notranjega miru, ki na izredno majhnem območju ponuja sožitje kulture in narave. Je park voda, v katerem najdemo 70 izvirov, kar je na kraškem območju prava redkost. Tu živi ena najmočnejših slovenskih populacij želve sklednice, k čarobnosti parka pa prispevajo tudi bogato rastišče najmanj enajstih različnih orhidej, mokrišče Nerajski lugi in reka Lahinja. V informacijskem centru, ki je urejen v 250 let stari hiši, lahko podoživite življenje naših prednikov, pri čemer vas s pomočjo virtualne tehnologije popeljemo skozi celoten park, ki ga sicer vsekakor priporočamo doživeti v živo.

Posebnost občine Črnomelj je črna človeška ribica, znana tudi kot črni močeril (Fotografija: Tomislav Urh )

Še ena posebnost občine Črnomelj je črna človeška ribica, znana tudi kot črni močeril.

Z razvojem zelenega turističnega produkta opozarjamo na pomembnost in redkost belokranjskega endemita. Izvir Jelševnik je edina lokacija, kjer lahko črno človeško ribico opazujete in preučujete v naravi. Z opazovanjem te redke živalske vrste želimo pri obiskovalcih vzbuditi zavedanje o varovanju kraškega sveta in življenjskega prostora črnega močerila.

Trajnostni razvoj je poslanstvo občine Črnomelj, ki jo odlikuje visoka okoljska zavest. Dokaz, da si občina prizadeva za trajnostni razvoj in avtentično, zeleno in izkustveno ponudbo za obiskovalca, je znak Slovenia Green Gold, ki ga je prejela skupaj z ostalima dvema belokranjskima občinama, Semičem in Metliko, v okviru turistične destinacije Bela krajina.

Vabljeni, da nas obiščete! Mistična narava in pristna doživetja vas kličejo!

Znamenita belokranjska pogača ( Foto: Tomo Jeseničnik )
Prejšen članekČudovito mesto, izjemni razgledi in izvrstna kulinarika (RADOVLJICA – Turistični kraj, 2. mesto)
Naslednji članekJeseni v Kamnik – Mestna jedra, 2. mesto

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here