Čudovito mesto, izjemni razgledi in izvrstna kulinarika (RADOVLJICA – Turistični kraj, 2. mesto)

Radovljica (ali Radol’ca, kot ji rečejo domačini) leži na sončni terasi nad reko Savo. Slovenci jo poznamo po Festivalu čokolade ter lepo urejenem mestnem jedru, manj znano pa je, da je tudi odlična destinacija za pohodništvo, kolesarjenje in družinske počitnice. Če k temu dodamo še zares dobro kulinariko, je ideja za počitnice kot na dlani.

Staro mestno jedro Radovljice je eno najlepših v Sloveniji. Krasijo jo stavbe iz 16., 17. in 18. stoletja, v mestu pa najdemo tudi edini ohranjeni mestni obrambni jarek v Sloveniji. Mestno jedro je sicer majhno, a ponuja veliko zanimivega, od muzejev do obrtniških trgovinic, dobrih kavarn in restavracij. Tu je v Čebelarskem muzeju predstavljeno slovensko čebelarstvo, nov Lekarniški in alkimistični muzej pa ima največjo zbirko lekarniške opreme in pripomočkov pri nas.

Prikupno mestno jedro ( Fotografija: Miran Kambič)

Iz starega mestnega jedra se lahko peš ali s kolesom odpravite na poti po okolici. Vodijo vas na čudovite razgledne točke, h gradovom ali po neokrnjeni naravi ob potokih in tik ob reki Savi. Na voljo je 11 tematskih poti, iz Begunj na Gorenjskem pa se lahko povzpnete na vrhove Karavank. Nedaleč stran so tudi izhodišča za pohode v Julijske Alpe. S kolesom se lahko odpravite na različno zahtevne ture po Gorenjski in obiščete čudovite alpske bisere. Do Bleda s kolesom ni daleč, lahko pa se tja tudi sprehodite po delu daljinske pohodne poti Juliana.

Poleg Radovljice velja obiskati tudi Kropo, ki je edinstvena po svojem bogatem kovaškem izročilu, ki ga je mogoče začutiti na vsakem kotičku tega starega trga. Kropa je bila prvo naselje v Sloveniji, ki je bilo zaščiteno kot spomenik, arhitektura starega jedra pa je še danes nekaj posebnega. V bližini je tudi vas Kamna Gorica, ki so jo zaradi številnih mostičkov nekdaj poimenovali kar Male Benetke. Na drugi strani reke Save so Brezje, največji romarski kraj v Sloveniji z imenitno baziliko in bogatim Muzejem jaslic. Od tam lokalne ceste vodijo v Begunje na Gorenjskem, ki veljajo za rojstni kraj slovenske narodno-zabavne glasbe, saj se je v njih rodil Slavko Avsenik. Obiščete lahko Muzej Avsenik, v Begunjah pa je doma tudi tovarna Elan. Tudi razvoj te uveljavljene blagovne znamke je na ogled v muzeju, svoje smučarske veščine pa lahko preverite na simulatorju smučanja. Ogled Begunj ne sme miniti brez ogleda presunljivih ruševin gradu Kamen, ljubitelji pohodništva pa se boste lahko povzpeli na katero od bližnjih planin ali razglednih točk. Kot zadnji večji kraj v destinaciji omenimo Lesce, odlično izhodišče za izlete na Bled.

Grad Kamen v jeseni

Seveda lahko tudi v Radol’co pridete na turistične bone. Ponudba nastanitev je zelo raznolika, na spletni stran www.radolca.si pa je na voljo tudi nekaj paketov, ki poleg nastanitve vključujejo tudi dodatno ponudbo. Jeseni Radol’ca še posebno toplo vabi ljubitelje dobre hrane. November bo tudi letos v znamenju lokalnih menijev. Ti bodo po enotni ceni na voljo med 31. oktobrom in 30. novembrom v devetih restavracijah, poseben otvoritveni dogodek pa bo 30. oktobra na Linhartovem trgu v Radovljici.

V Občini Radovojica so tudi Begunje na Gorenjskem, ki so v kategoriji Izletniški kraji osvojile 3. mesto.

Prejšen članekPoletne in zimske avanture v veličastni Dolini Soče ( BOVEC – Turistični kraj, 1. mesto)
Naslednji članekV razkošju naravnih danosti in aktivnega oddiha (ČRNOMELJ – Mestna jedra, 1. mesto)