Ringaringaraja, (čezmejni) festival otroških iger

0
543

Pozornost nam jemljejo računalniki, mobilni telefoni, agresivni mediji, družabna omrežja in virtualne resnice. Živimo v času, ko novodobne tehnologije otroke prikrajšajo za pristne otroške užitke, družine za čas za druženje, sanje za čas za sanjanje, radostno igro pa za prostor za igrarije.

Živimo v času, ko novodobne tehnologije otroke prikrajšajo za pristne otroške užitke.
Foto: Jošt Gantar/www.slovenia.info

Gibanje za ohranjanje slovenske kulturne in naravne dediščine Kultura-Natura Slovenija v sodelovanju z Društvom prijateljev otrok in mladine – DPOM Kropa je zavihalo rokave in se odločilo nagovoriti vrtce, šole, raznovrstna društva, stroko, starše, predvsem pa otroke s pobudo za raziskovanje, beleženje, ohranjanje, predvsem pa oživljanje (starih) otroških gibalnih, rajalnih, družabnih, skratka kratkočasnih iger. Strokovno izhodišče projekta je priročnik Gibalne in rajalne igre (avtorica prof. Gordana Schmidt in njeni študenti, 200 zbranih iger).

V sodelovanju z Uradom za Slovence v zamejstvu in po svetu so bili priročniki letos razposlani tudi na naslove, ki se ukvarjajo s slovenskimi otroki zunaj meja Slovenije. Tako nastaja nova, to pot večjezična in multikulturna publikacija, v kateri bodo predstavljene igre, ki se jih otroci še vedno igrajo ‘po naše’, pa tudi v jezikih njihovih vrstnikov po svetu. Publikacija bo predvidoma izšla jeseni v času tedna otroka. Projekt se je spontano razvil v potujoči (čezmejni) festival otroških rajalnih, gibalnih in drugih prostočasnih iger RINGARINGARAJA, ki vedno znova navdušuje tako otroke kot (stare) starše.

Kako so se igrali naši dedki in babice? Kako so se kratkočasili?
Foto: Nea Culpa/www.slovenia.info

Turistična društva po Sloveniji vabimo, da del svojih raziskovalnih prizadevanj namenijo tudi tej dragoceni nesnovni kulturni dediščini, saj je tovrstna zapuščina slovenskih pokrajin izjemno bogata, raznolika in še kako uporabna tudi v našem norem času. Vabimo in prosimo vas, da zbrane igre zapišete in pošljete na e-naslov: pkdslovenia@gmail.com.

Tudi potujoči festival Ringaringaraja bo s svojo skupino animatorjev in igrivih otrok vesel povabila na gostovanja in radostna srečanja otrok ob primernih priložnostih.

Naj otroški svet spet postane en velik, radosten RINGARINGARAJA.

Slavko Mežek

Prejšen članek»Vuč u vodo« je šega, ki je v preteklosti živela med tržiškimi čevljarji
Naslednji članekKo zadiši iz krušne peči

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here