Županova jama – lepotica dolenjskega krasa

0
348

Letos Županova jama praznuje 95 let, odkar je bila odprta za turistični obisk. Leto prej, natančneje 26. maja 1926, pa so skozi majhno brezno sredi gozda odkrili najlepše zasigane predele jame.

Raziskovanje Jožeta Permeta, takratnega župana bližnjega Št. Jurija, je pokazalo, da že v času Valvasorja znana Ledenica, ki je danes vstopna točka v turistično raziskovanje sistema Županove jame, ni edina jama južno od Grosupljega.

Drugo za drugim je raziskoval manjša okoliška brezna in eno izmed njih je vodilo v globine ene najlepših jam dolenjskega kraškega sveta.

Prestol kralja Matjaža, Županova jama. Foto Peter Zakrajšek

Izkušnja podzemnega sveta

Županova jama s podzemnim spletom sedmih dvoran nudi dobrodošlo sprostitev in stik z naravo, saj jo odlikuje prijeten in miren ambient. Ogled je mogoč vse leto, še posebno pa je podzemlje primerno za obisk, kadar zunaj dežuje. V toplejšem delu leta jama nudi ohladitev, v zimskem času pa se v njej celo malo pogrejemo.

Obiskovalci si jamo ogledajo v dolžini 600 m, nato pa se delno po krožni poti vrnejo na izhodišče. Ne bo odveč namig, da jamske dvorane ležijo na različnih višinskih ravneh, ki jih povezujejo stopnice – obiskovalec tako na ogledu premaga kar 120 metrov višinske razlike v eno smer. Najnižja točka ogleda je 50 metrov pod zemeljskim površjem.

Obdobje covida-19

Koronski časi so prinesli mnogo izzivov, največji pa je bil organiziranje obiska na način, ki je bil skladen s spreminjajočimi se ukrepi, predvsem pa tudi varen glede tveganja prenosa okužbe. Množičnega obiska v jami nismo imeli niti pred covidom-19, koronska izkušnja pa je še poudarila prepričanje, da si ga niti ne želimo. V letu 2020 je bila jama zaprta 134 dni, v letu 2021 pa 57 dni, skupno 191 dni, kar je zaradi načina obiskovanja jame v manjših skupinah manj časa kot pri večjih turističnih jamah. Povečal se je individualni, družinski obisk, medtem ko je bilo večjih skupin malo. Izredno se je zmanjšal šolski obisk in obisk tujcev.

Ogledi jame v majhnih skupinah so hkrati predstavljali izredno priložnost za poglobljeno spoznavanje podzemnega sveta. Pristop jamskega vodnika je bil lahko bolj oseben, izkušnja obiskovalca pa veliko bolj doživeta.

Poletje z netopirčkom Brankom. Foto Jožica Rus

V tem času smo razvili nov družinski program, v katerem otroci z netopirčkom Brankom prek igre Odkrij netopirsko skrivnost jamo raziskujejo na svojevrsten način. Družinski program je v času sezone na rednem programu vodenj, skupine družin pa se lahko za tak ogled tudi dogovorijo.

Veliko prizadevanj smo namenili povezovanju z lokalnimi in regijskimi ponudniki za enoten in povezan nastop na turističnem trgu. Društvo je bilo vključeno v program Turizem na podeželju, kjer smo skupaj s še tremi turističnimi društvi – TD Cer Cerovo, Društvo za razvoj podeželja LAZ in TD Tuhinjska dolina – razvijali bolj prepoznavno turistično ponudbo.

Kako naprej?

Že več let razvijamo edinstvena doživetja jamskega sveta. Naše poslanstvo je obiskovalce navdušiti nad lepotami jamskega sveta. Poudarjamo tudi trajnostno obiskovanje jam in preživljanja prostega časa v naravi. To poslanstvo uresničujemo tako s turistično ponudbo različnih programov vodenja za majhne skupine kot s prireditvami, ki so usmerjene k doživetjem kraškega sveta, trudimo pa se tudi, da ostajajo butične.

Prvi obiskovalci, vhod v jamo skozi brezno. Arhiv Županove jame

Turistična ponudba

Programi vodenja so po vsebini prilagojeni različnim obiskovalcem. Tako poudarijo in okrepijo edinstveno izkušnjo obiska jame. Poleg ‘običajnega’ ogleda se lahko skupine podajo v podzemlje tudi le v soju naglavnih svetilk ali izkusijo program osebnostne rasti z meditacijo v jami. Izkušnja je izredna, saj je zagotovljeno tudi to, da v času trajanja programa v jami ni drugih skupin.

Otroke v jami še posebno navdušijo kapniki, ki jih vidijo povsem od blizu, jamski palčki, množica drobnih kristalčkov na kapnikih, pogosto je mogoče opaziti tudi netopirje. Posebno doživetje nastopi, ko ugasnejo vse luči. Družine z otroki se podajo na ogled jame z animacijo, lahko pa se udeležijo tudi edinstvenih eksperimentalnih delavnic s poskusi o nastajanju kapnikov – Jama LAB.

Program za šolske in predšolske skupine poleg spoznavanja jame obsega tudi pedagoški program delavnic KRASni gozd, na katerih učenci spoznavajo kraško površje s kraškimi pojavi, Jama LAB, delavnice spoznavanja netopirjev in pravljične delavnice.

Vse leto se lahko obiskovalci udeležijo različnih dogodkov, kot je spust z jamarji skozi brezno na Dan doživetij, prireditve v sklopu Noči netopirjev, koncerti z odmevom in pohoda po Evropski pešpoti E6 iz Grosuplja do Županove jame, ki bo na sporedu že 23. aprila.

Pohodniki, ljubitelji narave in kulture v neposredni bližini jame lahko obiščejo tudi Tabor nad Cerovim in Vodomčev gaj, vse tri točke pa povezuje pet kilometrov dolga učna pot Po sledeh vodomca.

Dobrodošli v Županovi jami, kjer boste tudi vi zagotovo doživeli še kako potreben odmik od vsakdana v objemu podzemlja!

Besedilo: Lučka Jere, Županova jama, TOD Grosuplje

Prejšen članekKraške jame drugega tira
Naslednji članekČrna človeška ribica – skrivnostni svet belokranjskega podzemlja

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here