V deželi tisočerih zvezdic

Turistično društvo Menišija

0
1232

»Menišija je gozdnata visoka kraška planota med Cerkniškim in Planinskim poljem … Večji del Menišije porašča gozd, v katerem se ni težko izgubiti …« piše na spletni strani Notranjskega regijskega parka. Menišija je svoje ime dobila po nekdanjih lastnikih, saj so bile tukaj od 13. stoletja naprej posesti kartuzijanskega samostana v Bistri, od koder je skozi Menišijo v Cerknico vodila tudi t. i. samostanska pot. Med številnimi društvi, ki jih je najti na tem lepem koščku Slovenije, s svojim delovanjem še zlasti izstopa Turistično društvo Menišija.

Poslanstvo društva

Prijazno za kolesarje Foto: Toni Miloš

TD Menišija je nastalo leta 2002 na pobudo KS Begunje in posameznikov. V letih delovanja so v društvu izpeljali številne projekte: ureditev tematskih poti, oživitev lokve v Dobcu, številne, zdaj že tradicionalne športne in kulturne dogodke … Še zlasti pa so s projekti povezali ljudi. Kot pravi zdajšnji predsednik društva, Marko Beličič, je delo društva večplastno: »Poslanstvo TD Menišija je predstavljanje in promocija naravnih znamenitosti in kulturne dediščine Menišije. Prostovoljno delo usmerjamo v skrb za urejenost kraja, organizacijo različnih prireditev, vzdrževanje kolesarskih in peš poti, postavitve informacijskih tabel in vzdrževanje markacij. Zavedamo se, da smo turizem ljudje, zato veliko pozornosti namenjamo ohranjanju družabnega življenja na vasi in povezovanju krajanov. Za obiskovalce vse leto organiziramo različne glasbene, kulturne, športne in etnološke prireditve, ki ohranjajo že skoraj izgubljeno izročilo kraja. Menišijo in njeno okolico promoviramo v Sloveniji in tujini. Menišija je obdarjena z neokrnjeno naravo, zato si prizadevamo za razvoj okolju prijaznih oblik turizma in rekreacije.«

Pohodniške in kolesarske aktivnosti

Suhi travniki Menišije

TD Menišija je že leta 2005 uredilo sprehajalno pot Po medvedovih stopinjah, primerno za vse generacije, po kateri se obiskovalci sprehodijo čez senožeti in travnike v zaraščanju, mimo mokrišča na Ločicah, si ogledajo suhi potok, kjer je opuščeni peskokop, prečkajo suhe travnike, kjer so rastišča nekaterih ogroženih in zavarovanih vrst slovenske flore, kot na primer gorskega kosmatinca, navadne bodike, kranjske lilije, brstične lilije, tise, v kotavlji pozdravijo stari opuščeni sadovnjak, prava poslastica pa je obisk zdravilnega kraškega izvira Beč.

Ob tematskih poteh so prostori za piknik, ki jih obiskovalci lahko najamejo in tako podaljšajo prijetno bivanje na Menišiji. Obiskovalci se lahko sprehodijo tudi po Naravoslovni učni poti v Dobcu in po nastajajoči krožni sprehajalni poti Po poteh kartuzijanov. V okviru društva že osemnajst let pripravljajo tradicionalni Gasparijev nočni pohod ob polni luni na Veliko Špičko, ki se ga udeleži več kot sto pohodnikov iz vse Slovenije. Društvo že več let sodeluje s Plesnim društvom Kolesar iz Cerknice pri tradicionalnem Novjorškem teku in pohodu in pri pripravi kolesarjenja po Meniševski kolesarski poti ob občinskem prazniku; to je primerno za vse generacije, poteka pa po dveh trasah: lažji in nekoliko zahtevnejši. Organizirajo tudi redno tedensko vadbo v naravi, pozimi pa v telovadnici krajevne osnovne šole. Letos se bodo pridružili tudi vseslovenskemu projektu Šport za špas.

Sodelovanje s podružnično OŠ Maksim Gaspari

TD Menišija aktivno sodeluje tudi s podružnično osnovno šolo Maksim Gaspari v Begunjah. Še zlasti zanimiv je projekt posvojitve jablane pri vagi, informacijski točki v Begunjah. TD Menišija je v sodelovanju z lastnikom in šolo ob tej priložnosti (leta 2012) pripravilo poseben dogodek, v okviru katerega so staro jablano posvojili učenci drugega razreda. Za drevo tako skupaj s člani TD Menišija skrbijo tudi učenci krajevne šole, s čimer se znanje o skrbi za sadno drevje prenaša na mlade rodove.

TD Menišija in šola pripravljata skupaj tudi prikaz vzdrževanja starih sadovnjakov (obrezovanje, cepljenje, obiranje sadja), s čimer pritegneta tudi obiskovalce iz širše okolice.

Člani društva so skupaj s šolarji POŠ Maksim Gaspari izpeljali tudi krožek na temo Zbiranje ljudskih pripovedi, ki jih bodo natisnili v brošuri.

Sodelovanje z drugimi društvi

Člani TD Menišija se povezujejo tudi z drugimi društvi. V sodelovanju s PGD Begunje in Kulturnim društvom Menišija ob tradicionalni prvomajski budnici v izvedbi Godbe Cerknica poskrbijo za sprejem in pogostitev, v sodelovanju z Mikološkim društvom Notranjske pripravljajo gobarsko razstavo, ki si jo ogledajo tudi šolarji in se seznanijo s kulturo nabiranja gob. Društvo deluje tudi na medobčinski ravni: s TD Rakitna partnersko sodeluje pri projektu Po sledeh potovanja najdaljšega jambora Rakitna – Trst, katerega pobudnik je TD Menišija.

Drugi dogodki in prireditve

V pustnem času so se na Menišiji tudi letos predstavili Potecini, domača pustna skupina z izvirnimi maskami, narejenimi po izročilu domačina, slovenskega slikarja Maksima Gasparija. TD Menišija je v cerkniškem DEOS – centru starejših prejšnji mesec predstavilo kulturne in naravne znamenitosti Cerkniške občine in Menišije v obliki virtualnega potovanja. V domu bo pripravilo tudi Ples meniševskih srčkov in s tem stanovalcem centra polepšalo dan. V Kulturno družabnem središču v Begunjah bo društvo predvajalo film o furmanih in o furmanstvu na Notranjskem in Primorskem, zanimivo bo tudi predavanje o potovanju Rakiškega jambora.

Na Menišiji bo v sodelovanju s čebelarjem Vasilijem Škrljem celodnevni Dan odprtih vrat slovenskih čebelnjakov. V sodelovanju s PGD Begunje bo v okviru vseslovenske akcije na dan zemlje čistilna akcija tudi na Menišiji. Ob občinskem prazniku bo TD Menišija v sodelovanju z različnimi društvi in lokalnim prebivalstvom pripravilo dobro obiskano tradicionalno kulturno prireditev Na lepi Menišiji, na kateri se lahko predstavijo tudi mladi talenti. Na dan državnosti bo na Cerkvenem griču v Selščku kresovanje po stari ljudski šegi, v Selščku pa bo tudi zanimiva dvodnevna etnološka prireditev Mnogokosje, na kateri kosci kosijo travnik na star način. Zanimiv dogodek je tudi Jabolčni dan na Menišiji, razstava starih sort meniševskega sadja in predstavitev sadnih dobrot. V Selščku – vasi razglednic slikarja Maksima Gasparija, bo ob 100. obletnici nastanka jaslic decembra razstava velikih Gasparijevih jaslic.

Delovne akcije

Gabrovška jama Foto: Janez Košir

Kot vsako leto so tudi letos predvidene številne vzdrževalne akcije: obnova markacij, vzdrževanje sprehajalnih in kolesarskih poti, postavitev predstavitvenih panojev, dopolnjevanje sprehajalnih poti, ureditev, zasaditev in vzdrževanje zelenic na vstopnih točkah Menišije, ureditev novih cvetličnih nasadov, stojal za kolesa in drugo.

Pri TD Menišija se veselijo tudi nove turistične signalizacije v kraju: predstavili bodo namreč kulturne in naravne znamenitosti Menišije in postavili informacijske table ob meniševskih kulturnih spomenikih.

Damijana Škrlj

Dolgoletni tajnik TD Menišija Janez Košir pravi: »Pred leti sem na polhariji na Menišiji srečal gosta iz Nemčije. Globoko ganjen mi je dejal: ’Prepotoval sem skoraj ves svet. Bival v hotelih najvišjih kategorij. V meniševskih gozdovih pa sem prvič v življenju preživel večer v hotelu tisočerih zvezdic. To je najlepši kraj na svetu.’ Skozi njegove oči sem dognal, kakšno bogastvo skriva čista neokrnjena narava, kaj pomeni videti modro nebo, zvezde. Odtlej je Menišija samo še dežela tisočerih zvezdic, od katerih smo jih nekaj dodali tudi Meniševci. Srečen sem tukaj.«
Prejšen članekZačenja se Posavski festival pohodništva
Naslednji članekRimska nekropola – izjemna zapuščina preteklosti

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here