Rimska nekropola – izjemna zapuščina preteklosti

0
1454
Foto: arhiv TD Šempeter

V Šempetru, strnjenem naselju ob robu Žalca v osrčju Savinjske doline, je arheološki park Rimska nekropola, v katerem si je mogoče ogledati izjemne rimske grobnice. Od odkritja nekropole v začetku petdesetih let prejšnjega stoletja je bilo izkopanih že več kot šeststo arheološko pomembnih predmetov in več kot sto družinskih grobnic.

Nekropola je bila odkrita po naključju, ko so leta 1952 pri delih v sadovnjaku nepričakovano naleteli na kip sedeče ženske. »Nekaj let po izkopavanjih so odprli arheološki park Rimska nekropola v Šempetru, ki še dandanes spada med najpomembnejše in najlepše ohranjene spomenike rimske dobe v Sloveniji in Srednji Evropi. V lapidariju, muzeju na prostem, bodo tako pred vašimi očmi zasijale prečudovite grobnice Rimljanov z reliefi, ki so delo vrhunskih mojstrov takratnega časa,« je zapisano na spletni strani TD Šempeter, ki skrbi za to dragoceno zapuščino preteklosti.

Park si je mogoče maja ogledati vsak dan od 10. do 16. ure, od 10. do 17. ure je odprt junija, julija in avgusta, septembra znova od 10. do 16. ure, oktobra pa je odprt ob koncih tedna od 10. do 16. ure. Od novembra do konca marca je zaprt.

L. L.

Prejšen članekV deželi tisočerih zvezdic
Naslednji članekMednarodni dnevi mineralov, fosilov in okolja

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here