Obujanje starinskih plesov in glasbe

KUD Galiarda iz Celja

0
1285

Kulturno-umetniško društvo (KUD) Galiarda iz Celja obuja plese in glasbo iz 14., 15. in 16. stoletja, obenem pa oživlja tudi kulturo oblačenja iz tistega časa. Nastopamo na različnih prireditvah v Sloveniji in tujini, še zlasti tistih, ki so povezane z zgodovino, pa tudi na drugih dogodkih, kot so razstave, obletnice, sejmi …

Društvo je nastalo leta 2001 na pobudo Milanke Kralj in Zorana Mirčeta. Milanka Kralj je bila tudi umetniška vodja in predsednica društva do leta 2015, zatem je predsedovanje prevzela Barbara Suša, ki je društvu dodala novo dimenzijo.

Pod njenim vodstvom sta se povečala število članov društva in število nastopov – teh je v povprečju od petnajst do petintrideset na leto, lani pa jih je bilo največ doslej, triinštirideset. Zgodovina nastopov KUD Galiarda je bogata: nastopamo na skoraj vseh gradovih po Sloveniji in tujini, predlani smo se, denimo, udeležili tudi mednarodnega folklornega festivala v Sanremu v Italiji. Imamo štiriindvajset članov, ki prihajajo iz bližnje in širše okolice Celja. Smo raznolika skupina – a z eno željo: po druženju zaradi ljubezni do plesa in zgodovine.

Skrb za avtentičnost – plesov in oblačil

Galiarda pomeni – plesni korak. Glavna dejavnost društva je namreč plesanje in obujanje starinskih plesov, predvsem iz 14., 15. in 16. stoletja, ki so jih plesali na italijanskih, francoskih in angleških dvorih.

Iz zgodnejšega časa plešemo predvsem »branle«, ki je dokaj lahkoten krožni ples. Pogosto plešemo renesančne plese z italijanskih in francoskih dvorov, pa tudi plese angleške verige »longway«. Vsi naši plesi so avtentični in obujeni po zapiskih plesnih učiteljev, ki so že v srednjem veku poučevali plese na dvorih.

Oblačilna kultura skupine je zelo raznolika: naši kroji segajo od srednjega veka do zgodnje renesanse. Glavne značilnosti oblek iz srednjega veka so preproste rahle tunike in dolgi rokavi, pozneje pa se že pojavljajo bogatejše blago in ženske obleke, ki so rezane pod prsmi. Sčasoma so postajala oblačila čedalje bogatejša, z žlahtnimi materiali žameta in svile, v pozni renesansi pa s krinolinami in stezniki. Pri moških oblačilih pa se je spremenilo predvsem to, da so preproste tunike zamenjale lepe, razkošne balonaste hlače.

Oblačila so bila v tistem času enako pomembna kot ples – pri obojem je bilo poskrbljeno tudi za najmanjše podrobnosti, s katerimi želimo gledalcem tudi sami približati čarobnost in skrivnost tistega časa.

Znanje smo si skozi leta nabirali na različnih plesnih delavnicah v tujini, zdaj pa ga izpopolnjujemo tudi pod strokovno taktirko umetniškega vodje Alena Kovačiča.

Plesni festival srednjeveških plesnih skupin

Od konca predlanskega leta smo člani Turistične zveze Slovenije. Pod njenim pokroviteljstvom smo tudi izpeljali inovativen projekt: Plesni festival srednjeveških plesnih skupin.

Takšnega festivala si je želel marsikateri plesalec, ki se je počutil odrinjenega na rob ob poplavi številnih drugih plesnih tekmovanj, revij in festivalov. Z njim smo hoteli pokazati Sloveniji in Evropi, kdo smo in kaj znamo.

Plesni festival srednjeveških plesnih skupin je edinstven v Sloveniji in Evropi, saj je posameznikov in skupin, ki plešejo takšne plese, malo tudi v širšem evropskem prostoru.

KUD Galiarda
Foto: arhiv KUD Galiarda

Prejšen članekZeleni mikrofon je šel letos v Mjanmar
Naslednji članekMisterion – doživetje skrivnosti voda

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here