Na lov za zdravilnimi cvetovi z Marješko Pehto

0
648

Domača izolacija je lahko priložnost za spoznavanje samotnih travnikov, na katerih, daleč od zaprašenih cest, lahko naberemo prve spomladanske cvetove in zdravju koristne rastline.

Zdravje s travnika
Foto: Vanja Ločniškar

Koronavirus nam je spremenil življenjski ritem. A to je lahko priložnost, da v obilici časa, ki ga imate zdaj na voljo, naberete prvo solato – regrat, poleg tega na travnikih poiščite še vijolice, trobentice in marjetice in s tem skledo zdrave solate naredite še bolj privlačno na pogled. Če ste nabrali večje količine cvetov, ki jih ne morete dodati v solato, jih posušite in uporabite za zdravilne čajne mešanice.

Znanje o zdravilnih rožcah sem si nabirala skozi leta. O rožicah in zeliščih sem veliko slišala od mame in babice, nato sem se zakopala v debele knjige, danes pa o vseh novostih brskam po internetu. Pomenljivo ime Marješka Pehta se me je prijelo pred šestnajstimi leti, ko smo skupaj z drugimi zanesenjaki ustanovili turistično društvo Žlebe-Marjeta. Najdete me v neokrnjeni naravi na medvoških strani Polhograjskih dolomitov, kjer je od zgodnje pomladi do pozne jeseni poleg sproščujočih sprehodov tudi veliko možnosti za nabiranje številnih zeli.

Marješka Pehta
Foto: Vanja Ločniškar

Koledar se je obrnil, in čeprav nam temperaturna nihanja občasno še dajejo občutek, da se zima še ni poslovila, nas pisani travniki opozarjajo, da ni tako. Podajte se na travnike in najdite svoje rožice. Naberite cvetove, jih posušite ter z njimi vse leto blažite zdravstvene tegobe ali z njimi poskrbite za preventivo ter z naravnimi pripravki okrepite imunski sistem.

Zdravilna vijolica

Vijolica je odlična, posebno pri tuberkulozi odraslih, oslovskem kašlju in zasluzenosti dihal. Ima pomirjevalni učinek, zato zdravi histerije, hipohondrije, živčno utripanje srca z občutkom strahu in stiske pri dihanju, vnetju ustne sluznice. Preprečuje krče, živčno razdraženost pri otrocih, nespečnost in glavobol. Odpravlja bolečine pri protinu in znižuje vročino. Odlično zdravilo za krepitev srca je.

Blagodejna trobentica

Pater Simon Ašič v priročniku za nabiranje zdravilnih zelišč o trobenticah pravi, da čaj iz svežih, poparjenih cvetov zdravi vse vrste katarjev in spravlja iz telesa zimsko navlako, ki se je nabrala ob neprimerni enostranski hrani. Čaj lajša kašelj in bronhitis, nadomešča vitamin C, čisti dihala, posebno pri starejših ljudeh, zlasti če mu dodamo še mlade brezove liste in mlade koprive. Preprečuje ali vsaj blaži pljučnico, čisti kri, ledvice, sečila in odvaja seč. Trobentica zdravi protin in revmo, daljše pitje čaja ju prežene. Ta čaj tudi krepi živce in srce, blaži migreno, živčni glavobol, zmanjšuje drgetanje udov in se obnese pri nespečnosti. Cvetove hitro posušimo, spraviti jih moramo v ne preveč tesno zaprto posodo.
Ko jih boste nabirali, to storite z etiko nabiranja zdravilnih zelišč, torej ne potrgajte na enem mestu vseh, ampak na več mestih po malo. Naj narava še vedno buhti v naravni lepoti.

Posušene trobentice, vijolice in marjetice
Foto: Vanja Ločniškar

Marjetica čisti kri

Marjetica se v ljudskem zdravilstvu uporablja proti vnetjem sluznice, kožnih in jetrnih obolenjih, odvaja vodo, pospešuje presnovo, odpravlja nespečnost, preprečuje premočne menstrualne krče in odpravlja prehlad. Ker čisti kri, jo priporočajo kot spomladansko solato, mešano še z drugimi zelišči. Zelo ugodno deluje na pljuča pri bronhitisu, pri pljučnih tvorih, zasluzenju in izkašljevanju. Ob prehladih jo dodamo k lipi in bezgu.

Pljučnik

V tem času vas ob gozdnih poteh pozdravlja tudi že pljučnik, ki je učinkovit pri boleznih pljuč in vseh katarjih dihalnih poti, to je pri kašlju z večjim ali manjšim izmečkom, tako kakor tudi pri krvavem izmečku, pri pljučnici, bronhitisu in pljučni tuberkulozi. Zdravi hripavost, gripo, vnetje vratu in odpravlja slabotnost.

Suh pljučnik
Foto: Vanja Ločniškar

Čemaž

Če na sprehodu začutite vonj po česnu, pomeni, da ste blizu čemaža, divjega česna. Naberite zelene liste in jih narežite na solato, skuhajte okusno čemaževo juho ali si pripravite domač skutin namaz s čemažem. Za pozneje pripravite pesto, ki ga lahko uporabljate vse leto. Moj recept za pesto: čemaževe liste, oljčno olje, mandljeve lističe in malo soli s paličnim mešalnikom zmiksajte v kašo, po potrebi dodajte oljčno olje in tudi sol. Pospravite v male kozarčke in postavite v hladilnik. Ko kozarčke polnite, pazite, da v njih ne bo zračnih mehurčkov, saj kvarijo pesto. Tudi čemaž je odličen za čiščenje krvi in deluje tudi kot naravni antibiotik.

Foto: Pexels

Uživajte v vsem, kar vam narava nudi v vseh svoji lepoti, a naj vas ne zaneseta objestnost in strah, da ne boste nabrali dovolj. Vzemite le toliko, kot potrebujete. Ostanite zdravi.

 

Vanja Ločniškar – Marješka Pehta

Prejšen članekSkrivna večerja – nepozabna kulinarična dogodivščina
Naslednji članekTrstenke – ljudsko glasbilo iz Haloz

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here