Teden gozdov

0
718

Zadnji teden v maju je že 50 let posvečen slovenskim gozdovom. Z vrsto prireditev in dogodkov v tem tednu želimo inštitucije in organizacije, ki jim je skupna skrb za slovenski gozd, opozoriti na pomen tega največjega naravnega bogastva za blaginjo ljudi in celotne družbe ter nujnost skrbnega ravnanja s to dediščino prejšnjih generacij za bodoče rodove.

Foto: Jošt Gantar/www.slovenia.info.si

V Tednu gozdov so tudi letos po Sloveniji potekale prireditve za popularizacijo gozdov in gozdarstva v organizaciji Zavoda za gozdove Slovenije s partnerji, tudi Turistično zvezo Slovenije, pod naslovom Skrbno z gozdom. Gozdovi so v svoji biološki raznovrstnosti največji ekosistemi na kopnem. V njih živi več kot 80 odstotkov kopenskih vrst živali, rastlin in žuželk. Zagotavljajo tudi zavetišče, delovna mesta in varnost za skupnosti, ki so odvisne od gozdov.

Gozdovi so del našega življenja na različnih ravneh, katerih se vse premalo zavedamo. Ko spijemo kozarec vode, zapišemo kaj v zvezek, vzamemo zdravila za vročino ali zgradimo hišo, smo z gozdovi vedno v stiku. Ti in številni drugi vidiki našega življenja so na tak ali drugačen način povezani z gozdovi. Gozdovi, njihovo trajnostno upravljanje in uporaba virov, tudi v krhkih ekosistemih, so ključni za boj proti podnebnim spremembam. Nedvomno zato prispevajo tako k blaginji sedanjih kot prihodnjih generacij.

Foto: Jure Kravanja/www.slovenia.info.si

Gozdovi igrajo tudi ključno vlogo pri zmanjševanju revščine in doseganju ciljev trajnostnega razvoja. Gozdarstvo v Sloveniji izrazito zaznamuje sodelovanje – med lastniki gozdov, javno gozdarsko službo in obiskovalci gozdov; med organizacijami, deležniki, ki delujejo v gozdnem prostoru, in drugimi. V letošnjem Tedna gozdov je bil poudarek predvsem na gozdnem bontonu, obisku v naravi, spoštovanju pravic lastnikov gozda ter trenutno perečima tematikama – vožnji v naravnem okolju in obisku zavarovanih gozdnih območij.

 

Jože Prah

Prejšen članekV Planinski jami živi človeška ribica
Naslednji članekS širjenjem virusa se širi nadzor nad ljudmi

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here