Bazeni kmalu odprti

0
936

Brez radostnega čofotanja v vodi si ne predstavljamo poletnih počitnic. Vsaj noge si je lepo ohladiti v bližnjem potoku ali reku, če že morje ali jezero, v katerega se lahko potopimo, ni na dosegu roke. Termalni parki bodo letos še privlačnejši.

Bazeni naj bi svoja vrata odprli z junijem.

Odprtje slovenskih term se napoveduje za naslednji mesec. S 1. junijem bi torej lahko zaplavali v bazenu. Vse to ob strogih varnostnih ukrepih, ki so posledica zajezitve širjenja koronavirusa. »V maskah ne bomo plavali,« se pošali prokurist Term Snovik Ivan Hribar, vsekakor pa bo treba ohranjati razdaljo med kopalci. Notranji bazeni v najvišje ležečih termah pri nas so pripravljeni na zagon. Terme v Tuhinjski dolini so zadnja dva meseca zaprte, a ne glede na to so notranji bazeni polni termalne vode, zloščeni ležalniki pa pripravljeni na goste.

Visoke temperature v savni uničijo koronavirus.
Foto: Luka Karlin

Z rahljanjem ukrepov in počasnim vračanjem v normalno življenje so redni gostje že začeli povpraševati po razgibavanju v vodi. »To so predvsem tisti, ki imajo težave s gibali, osteoporozo, bolniki s sklepnim revatizmom. Vsem tem ljudem termalna voda blaži težave in so naši redni gostje.« Letos v Termah Snovik ciljajo na domačine, saj zadnje dni beležijo množične odpovedi tujcev, ki so pri nas že imeli rezervirane počitnice. »Res pa je, da bomo letos sprejeli tudi manj kopalcev, a prostora na travi ob zunanjem bazenu imamo dovolj za poležavanje vseh, ki si bodo zaželeli počitnic.«

V Termah Snovik bodo letos morali sprejeti manj gostov.

Dokazano je, da klor uniči bakterije in viruse, zato v slovenskih termah, kjer sicer veljajo visoki higienski standardi, ne bo težav z razkuževanjem. Voda se dnevno filtrira, zato kopanje ni problematično, pravijo v Združenju naravnih kopališč. »Klor uniči viruse, bakterije, to so zagotovila Nacionalnega inštituta za zdravje, zato se le ta že zdaj dodaja v kopalne vode, ker je to najboljša zaščita.« Iztok Altrbauer, direktor Združenja slovenskih naravnih zdravilišč dodaja, da se pripravljajo ukrepi za odprtje kopališč po vzoru evropskih držav, ki imajo visoke standarde in zahteve. »Ukrepi bodo življenjski,« doda. Zadnja znanstvena študija tudi kaže, da koronavirus uniči temperatura nad 50 stopinj Celzija, kar je razveseljiva novica za vse ljubitelje savn. »Finske savne, ki imajo 80 stopinj, so absolutno varne,« še dodaja Altrabuer.

Klor uniči vse bakterije.
Foto: Terme Snovik

Zaradi dodatnega razkuževanja, varnostnih ukrepov in manjšega števila gostov zaradi zagotavljanja primerne razdalje, pa v Termah Snovik obljubljajo, da vstopnine ne bodo podražili.

Prejšen članekLuksuz za vsak žep
Naslednji članekSkrivna večerja – nepozabna kulinarična dogodivščina

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here