Blejski grad, ikona slovenskega turizma

0
491

Blejski grad je eden najstarejših gradov na Slovenskem. V pisnih virih je prvič omenjen že  22. maja 1011, ko ga je nemški kralj Henrik II. poklonil briksenškemu škofu Adelberonu. Podoba gradu nad magično jezersko modrino je tista blejska značilnost, ki je skozi stoletja postala prepoznavna doma in v svetu.  Z razglednih teras in obzidja gradu je edinstven razgled na pokrajino Gorenjsko, umeščeno med  gorski verigi Karavanke in Julijske Alpe. Ob obisku se boste prepričali o nepozabni kulisi slovenskega pogorja.

Blejski grad je eden najstarejših gradov na Slovenskem.

Grajske stavbe so razvrščene okoli dvorišč v dveh nivojih. Na spodnjem se  v zgradbi nahajajo grajska tiskarna, spominska soba Primoža Trubarja, galerija Stolp z razstavami, kavarna, na vmesnem nivoju pa vinska klet. Obe terasi povezujejo stopnice, notranje in zunanje. Višje, ko se vzpenjamo, z lepšimi razgledi na Bled z okolico smo nagrajeni.

Na zgornjem dvorišču sta najpomembnejša dela stavbe kapela iz 16. stoletja in muzej, kjer razstavljeni predmeti pripovedujejo o zgodovinskem razvoju blejske pokrajine od bronaste dobe do današnjih dni. V delu stavbe na zgornji terasi domuje grajska restavracija. Kosilo si lahko privoščite v senci kostanjev na grajskem dvorišču ali notranjih prostorih z dih jemajočim pogledom na idilično Blejsko jezero.

Grajska restavracija

Oba nivoja varuje romansko obzidje z obrambnim hodnikom, vhodnim stolpom in mogočnim gotskim obrambnim stolpom, v katerem se nahajata soba »Arnolda Riklija« in  soba »Gorenjskih muzejev«, ki vas s kratkimi predstavitvami vsebine okoliških muzejev seznani z možnostjo izletov po okolici.

Riklijeva spominska soba

je posvečena Arnoldu Rikliju, Švicarju, privržencu naravnega zdravljenja. Njegov prihod na Bled leta 1855 je zaznamoval in pospešil razvoj organiziranega turizma v kraju. Riklijeva zdravilna metoda je vse bolj aktualna in primerna za današnje čase. Rikli je poudarjal koristnost vode, zraka in svetlobe za človeka. Pomemben del zdravljenja so bili sprehodi in telovadba po Bledu in okolici in skromna prehrana brez mesa, sončne in zračne kopeli.

Rikli je napisal več knjig o zdravljenju z zračnimi, sončnimi in parnimi kopelmi, ki predstavljajo pomembno dediščino za Bled. Ohranilo se je veliko slikovnega gradiva. V muzeju na Blejskem gradu  je razstavljena kad iz Riklijevega zdravilišča.

Vezano na Riklijeva načela, svetujemo sprehod na grad po lepo urejene dostopu z Riklijeve ceste ali Veslaške promenade ali po Gornikovi poti od Prešernovega spomenika. Pot bo hitro minila, saj vsak ovinek nudi samosvoj razgled, čas pa hitreje mine ob opazovanju cvetja in poslušanju ptičjega petja z grajskega hriba. Idealna kombinacija rekreacije in kulture.

 Soba “muzeji gorenjske”

Grajski stolp je eno najlepših razglednih točk po pokrajini s skupnim imenom Zgornja Gorenjska. Če vas po obisku gradu mika iti še kam, boste v tej sobi zagotovo našli navdih. Predstavitveni filmi vabijo v Triglavski narodni park, Bohinj, Radovljico, Begunje, Žirovnico, Jesenice in Radovno. Če se želite dlje zadržati na Bledu, boste našli namige za lažji pohod na Stražo in okoliške osamelce, hkrati pa boste odkrili še kaj zanimivega in nepričakovanega.

Grad vsebuje tudi impozantno vinsko klet.

Grajska tiskarna 

V grajski tiskarni je na ogled prikaz tiska na repliki Gutenbergovega tiskarskega stroja in si s pomočjo tiskarskega mojstra odtisnete spominsko listino.

Eden od zakupnikov gradu v 16. stoletju je postal tudi junak iz turških bojev, Herbard Auersperg Turjaški. V času njegovega zakupništva je bilo na gradu močno oporišče protestantizma in tu se je junija leta 1561 ustavil tudi slovenski protestantski verski reformator Primož Trubar, utemeljitelj slovenskega knjižnega jezika in slovstva, avtor prvih dveh slovenskih knjig, Katekizma in Abecednika. Knjigi sta bili na starih Gutenbergovih tiskarskih strojih natisnjeni leta 1550 v Tübingenu.

Na gradu je tudi grajska tiskarna.

 

Primožu Trubarju je posvečena spominska soba nad tiskarno, ki govori o njegovem življenju in pomenu za slovenski jezik. V mesecu oktobru 2021. leta je bila na pročelju tiskarne odkrita spominska plošča, posvečena Trubarjevemu obisku gradu.

Prisrčno dobrodošli!

Blejski grad, 4260 Bled

t:  +386 4 57 29 782

e: blejski.grad@zkbled.si

www.blejski-grad.si

Prejšen članekRibniški grad
Naslednji članekGrad Prem kot odlično izhodišče za raziskovanje Brkinov

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here