Da bi kraj ostajal domač in izviren

Turistično društvo Zadvor

0
1162
Bajer v Žabji vasi Foto: arhiv TD Zadvor

Zadvor leži na vzhodu Ljubljanske ravnine med Ljubljanico in Zadvorskim hribom. Vas je zelo stara, prvič je bila omenjena leta 1336 kot Duor in šele konec 19. stoletja kot Zadvor. Poimenovali so jo po dvoru koseških knezov, ki je stal na robu vasi.

Ime Zadvor si je nadelo tudi turistično društvo, ki so ga ustanovili leta 1973 – v želji, da bi ohranili kraj domač, izviren in privlačen za ljudi, saj se je Ljubljana tedaj čedalje bolj širila tudi na vzhod, njeni prebivalci pa so bili željni rekreacije in družabnega življenja.

Društvo ima zdaj 99 članov in članic, ki pripravljamo in sodelujemo pri izvedbi številnih prireditev ter si prizadevamo za prepoznavnost tega dela Ljubljane.

Pisan šopek prireditev

Med odmevnejšimi prireditvami so koncerti, ki jih pripravljamo ob 8. marcu, materinskem dnevu in dnevu mučenikov. Zgodaj spomladi pripravljamo čistilno akcijo Za lepšo Ljubljano (v sodelovanju s preostalimi društvi in ustanovami). Prepletamo prijetno s koristnim – na, denimo, delavnicah izdelovanja velikonočnih aranžmajev in voščilnic. Med spomladanskimi dogodki je še tradicionalna Salamiada, na kateri se srečajo in pomerijo lokalni izdelovalci salam. Tradicionalna sta tudi kresovanje in prvomajski pohod na Molnik, 582 metrov visok hrib na vzhodnem obrobju Ljubljanske kotline.

Društvo skrbi tudi za pripravo in izvedbo krajevnega praznika ter udeležbo na sadjarski razstavi v Sostrem in na Zeljadi v Zajčji Dobravi.

Pripravljamo tudi Golažijado, ob koncu poletja, lani že šesto leto zapovrstjo; štiričlanska strokovna komisija je imela veliko dela, da je izbrala najboljši golaž in najlepšo stojnico.

V sodelovanju s krajevnim športnim društvom smo jeseni pripravili kostanjev piknik in športni dan v ČS Sostro. »Športniki« so poskrbeli za športne dejavnosti in pečen kostanj, »turisti« pa smo poskrbeli za družabno popoldne s praženim krompirjem in palačinkami.

Leto smo, kakor po navadi, sklenili s turnirjem v taroku, koncertu ob dnevu samostojnosti in enotnosti in prednovoletnim srečanjem članic in članov TD Zadvor.

Priljubljena brunarica in Gostilna pr´Francet

Za še boljšo prepoznavnost kraja, njegovih ljudi in običajev smo lani skupaj z Društvom glasbenih ustvarjalcev (GDU) pripravili snemanje humoristične glasbene serije Gostilna pr´Francet v brunarici TD Zadvor ob vznožju Zadvorskega hriba.

Brunarica je sicer postala osrednji prostor druženja; z veliko dobre volje in prostovoljnega dela pripravljamo tukaj tudi več prireditev in srečanj, najemnica brunarice pa skrbi za kakovostno ponudbo in prijetno razpoloženje, s čimer slovi daleč naokoli.

Pod brunarico je spomenik padlim med drugo svetovno vojno iz zadvorske krajevne skupnosti. Postavljen je bil tudi v čast vaščanom Zadvora, ki so v bližini vasi ustanovili prvo partizansko četo. Spomenik je tudi izhodišče za rekreacijo na prostem, med drugim na trimski stezi, tukaj pa je urejeno tudi otroško igrišče.

Pri nas se rade srečujejo mlade družine. In zanje smo lani znova pripravili družabno srečanje, na katerem si starši izmenjujejo prigode in nasvete, otroci pa se brezskrbno zabavajo v družbi članic društva.

Medgeneracijskemu sodelovanju in druženju na splošno namenjamo veliko pozornost. Tako sodelujemo tudi z vrtcem Pedenjped, enota Zadvor, in OŠ Sostro.

Simbolično okno

V zaselku Žabja vas je TD postavilo zeleno okno in informativno tablo, ki seznanja z zgodovino vasi in vabi obiskovalce k spoznavanju znanih in skritih kotičkov kraja. Foto: arhiv TD Zadvor

Lani smo se vključili tudi v vseslovensko akcijo Turistične zveze Slovenije Zelena okna. Pri bajerju v Žabji vasi, zaselku vasi Zadvor, smo postavili simbolično okno s pogledom na Marenček, kopasto vzpetino, kjer so odkrili najdbe, ki dokazujejo, da je tu nekoč stal grad, ki ga je leta 1511 porušil potres. Ostali so le njegovi temelji in razvaline.

V zaselku smo postavili tudi informativno tablo, ki seznanja z zgodovino vasi in vabi obiskovalce k spoznavanju znanih in skritih kotičkov našega kraja, na katere smo domačini zelo ponosni.

Zazrti v prihodnost

Člani in članice TD Zadvor pa tudi radi pogledamo čez svoj prag in pridobivamo nova znanja – na spomladanskih in jesenskih izletih; lani smo raziskovali Furlanijo – Julijsko krajino in Belo krajino.

Delovanje našega društva je usmerjeno v prihodnost. Tudi v prihodnje bomo poskušali obogatiti življenje krajanov in obiskovalce od drugod. Še naprej bomo pripravljali prireditve, ki bodo promovirale domači kraj in posebnosti tega dela Ljubljane.

Obiščite nas v našem lepem kraju  – dobrodošli!

Mojca Eržen, predsednica TD Zadvor

Prejšen članekNa zasneženo Pokljuko
Naslednji članekSvetovni dan snega v Planici

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here