Dežela dobrot, radoživosti, dediščine in gostoljubnih domačinov

0
803

Čudoviti svet Bele krajine s skrbno urejenimi turističnimi kmetijami, kampi, glampingi, apartmaji in kmetijami odprtih vrat privablja v poletnih mesecih vse več domačih turistov. Tudi na račun koriščenja turističnih bonov, a predvsem zaradi neokrnjene narave, odlične kulinarike z vrhunskim vinom in srčnih ter zelo gostoljubnih domačinov. O vsem tem se je prepričal tudi Republiški turistični drobnogled (RTD) TZS, ki se je tokrat posvetil občini Črnomelj z okolico.

»Belokranjske pogače se nikoli ne naveličaš, lahko jo ješ prav vsak dan,« meni Karel Vernik, predsednik RTD TZS.

Kar dva krajinska parka – Lahinja in Kolpa – ležita na območju Črnomlja. »Prvi je neprecenljiv vir miru, ki na majhnem območju – obsega 2,6 kvadratna kilometra – obiskovalcem ponuja sožitje kulture in narave,« meni Karel Vernik, predsednik RTD TZS. Krajinski parka Lahinja je park voda, v njem je namreč kar 70 izvirov, to pa je na kraškem območju prava redkost. Pozoren obiskovalec opazi, da v njem med številnimi živalmi domuje tudi želva sklednica. »Ogled parka temelji na doživljajskem turizmu, saj sprehod po podestu v mokrišču Nerajski Lugi vodi skozi enega najpomembnejših naravnih rezervatov v Sloveniji. Obiskovalci spoznajo utrip lugov in sprehod zaključijo na ptičji opazovalnici. V TIC-u Veliki Nerajec, ki smo ga uredili v 250 let stari hiši, pa podoživi življenje naših prednikov,« pravi Andrej Kavšek, župan Črnomlja. Posebno čarobnost daje parku bogato rastišče več kot desetih različnih vrst travniških orhidej, med drugim orhideje zeleni volčji jezik, steničja kukavica in dvolistni vimenjak.

Krasotica, kot pravi reki Koupi – Kolpi znani Belokranjčan publicist Toni Gašperič, je ena najčistejših in poleti najtoplejših evropskih rek.

Reka Kolpa je že tradicionalna poletna turistična zanimivost belokranjskega turizma, ki obiskovalce razvaja s prijetno temperaturo in naravnimi masažami na številnih jezovih. »Najbolj priljubljene aktivnosti na reki Kolpi so čolnarjenje, vožnja s kanuji, kajaki in rafti. Za veslače ni naporna, radoživo bivanje ob njej v kampih in glampingih pa ponuja resničen stik z naravo, kjer obiskovalec umiri svoje misli, um in telo,« poudarja Andrej Kavšek. Reka Kolpa je nosilka prestižnega naziva Evropska destinacija odličnosti – EDEN.

‘Spomenik’ črni človeški ribici, znani kot črni močeril, je endemit podzemnih voda belokranjskega kraškega ravnika, ki živi samo na tem območju in nikjer drugje na svetu! Izvir Jelševnik v občini Črnomelj je edina lokacija, kjer jo lahko obiskovalci opazujejo v njenem naravnem okolju.

Tekst: Duša Podbevšek – Bedrač

Foto: Duša P. B., Jernej Knific

Prejšen članekOdkrivanje Slovenije na motorju
Naslednji članekPoletna doživetja ob zemlji, vodi in ljudeh Prlekije

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here