Dan hmeljarjev v Braslovčah

0
1632
Foto: arhiv TD Braslovče

V času, ko hmeljske kobule pridobivajo na teži, se oči hmeljarjev ozirajo v nebo z željo, da bo vreme pripomoglo k dobri letini. Takrat pripravi TD Braslovče na prireditvenem prostoru v kraju Dan hmeljarjev; prvega je pripravilo že leta 1966. Letošnja prireditev se je začela včeraj, trajala bo ves teden, končuje pa se v nedeljo, 12. avgusta, ko bo tudi osrednji hmeljarski dan.

Kulturna, etnološka in kulinarična prireditev je del kulturne dediščine Braslovč in ohranjanja starih običajev ter ena najbolj množično obiskanih prireditev Spodnje Savinjske doline in širše regije.

V tednu pred osrednjim dnevom prireditve organizira TD v sodelovanju z drugimi društvi v kraju športna, šahovska, ribiška in druga tekmovanja za hmeljsko kobulo. V nedeljo pa lahko obiskovalci spoznavajo življenje in delo hmeljarjev nekoč in zdaj, tekmujejo v različnih hmeljarskih igrah in pokušajo kulinarične dobrote.

Na prireditvi, ki jo TD Braslovče pripravlja v sodelovanju z Društvom hmeljarjev, hmeljarskih starešin in princes Slovenije, Društvom podeželske mladine Spodnje Savinjske doline, Pivovarno Laško in njihovim Društvom pivovarjev ter številnimi drugimi društvi širše regije, postavijo tudi stojnice domače in umetnostne obrti.

L. L.

Prejšen članekOsvežitev? V Bloškem jezeru!
Naslednji članekStarotrški dan v Šaleku

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here