Tradicionalna košnja na Lisci

Foto: www.eposavje.com

Leto je naokoli in spet je čas za tradicionalno košnjo na Lisci, prireditev, ki prikazuje običaj tradicionalne ročne košnje in spravila sena. Je etnološko-folklorne narave in se dogaja na travnikih na vrhu skorajda tisoč metrov visoke Lisce, kjer pokosijo tako rekoč najviše ležeči travnik v regiji Posavje.

Letošnja košnja bo sedma zapovrstjo, bo pa v soboto, 14. julija. Košnja na Lisci je sicer neuraden konec košnje prve trave v letu v tem delu Posavskega hribovja. Tradicionalen prikaz ročne košnje in spravila sena v strojno-motoriziranem času je čedalje bolj nenavadno opravilo, za sodobno kmetijstvo že davno zastarelo in bolj kot kmečko delo element folklornega izročila in dediščine podeželja. Julijska prireditev je tako predvsem družaben dogodek, tako za kosce in grabljice kot za obiskovalce oziroma gledalce, za katere je lahko poskus košnje, grabljenja ali ročnega nalaganja sena na voz pravo doživetje!

Prireditev se bo letos sicer začela že dan prej, v petek, ko bodo zgodaj popoldne naravoslovne delavnice spoznavanja rastlin, rož in živali na srednjegorskih travnikih pogorja Lisce. Zatem pa bo kulinarično-etnološki dogodek z razstavo in ocenjevanjem jabolčnikov ter ocvirkove potice in puhle (puhla je nekaj podobnega kot prosjača ali belokranjska pogača).

U. L. L.

Prejšen članekOd Zagorja do Koroške: turizem nad zemljo in pod njo
Naslednji članekMuzej sirarstva v Kobaridu