Drežniški pust

0
1501

Prastara pustna tradicija v vaseh pod Krnom se že nekaj let ponaša z laskavim nazivom živa mojstrovina državnega pomena. Prireditev drežniške fantovščine traja od pustnega petka do torka, ko se pust pokoplje in poslovi za eno leto.

Staro pogansko pustovanje tradicionalnih pustnih likov, ki se sprehodijo pod izjemno naravno kuliso – slovenskimi vršaci – predstavlja pravo pašo za oči. Pustni sprevod izvedejo mladi fantje, ki s tem ohranjajo tradicijo svojih prednikov. Uspešno so se izognili vdoru modernih, ponekod tako zelo priljubljenih političnih mask. Komercializacija je, pohvalno, naredila ovinek mimo tega dela Slovenije, ki je prav zaradi tega ohranil svojo pristnost.

Tradicionalno pustovanje z arhaičnimi lesenimi maskami, ki ima korenine v poganskih obredih in se odvija le enkrat na leto, si lahko na pustno soboto ogledate v Drežnici. To je edinstveno pustno doživetje, ki vas ne bo pustilo ravnodušnih, saj se domačini že ves teden pripravljajo, da pogostijo obiskovalce. Od tam boste zagotovo odšli odlične volje. Obljubljamo, da vas niti zaprte ceste (zaradi prireditve) ne bodo ujezile, saj vam bodo fantje namesto grdih pogledov ponudili kozarec vina in vas z nasmehom povabili na pustovanje.

Fotografije so z letošnjega Ravenskega pusta,  ki je del izredno močne pustne tradicije vasi pod Krnom. Na tem pustovanju so nas na Drežniški pust povabili domači fantje s posebno cestno zaporo, na kateri so nam namesto reklamnega gradiva ponudili kozarček vina in nas simpatično povabili v soboto (22. 2. 2020) na pustovanje še v njihovo vas.

Besedilo in foto: Iztok Pipan

Prejšen članekPust mastnih ust!
Naslednji članekMartinovo naj postane državni praznik

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here