Festival pohodništva v dolini Soče

Najlepši jesenski razgledi in promocija varne hoje v gore

0
1201
Cerkev na Javorci Foto: Jošt Gantar/www.slovenia.info

Ob prihodu jeseni, ko se narava odene v najlepše barve, pripravijo v dolini Soče Festival pohodništva s številnimi organiziranimi pohodi in tematskimi pohodniškimi konci tedna. Festival se je sicer že začel, v petek, trajal pa bo do prvega oktobra. Pohodi so primerni tako za družine kot za zahtevnejše ljubitelje gora.

Prireditelji Festivala pohodništva (javni zavod za turizem Dolina Soče in Triglavski narodni park) so ambasadorji varne hoje v hribih in gorah in na vseh organiziranih pohodih zagotovijo spremstvo gorskega vodnika. Pomemben del festivala je tako ozaveščanje o varni hoji in ustrezni pohodni opremi oziroma o varnem gibanju v gorskem svetu na sploh.

Poleg tega festival poudarja tudi pristna lokalna doživetja – od prikaza domačih obrti do kulinaričnih posebnosti območja in poskrbi za družabne vsebine.

»Vsak dogodek v okviru festivala ima športni, zgodovinski ali kulinarični naboj. Nekateri so že tradicionalni ali tematsko obarvani, eni vodijo med ostalinami Soške fronte, drugi potekajo v osrčju Triglavskega narodnega parka in odkrivajo manj znane kotičke v dolini Soče,« je o festivalu dejal Janko Humar, direktor javnega zavoda za turizem Dolina Soče.

V dveh tednih se bodo zvrstili: organizirani tematski pohodi (triindvajset jih bo), tekaški maraton, večer Triglavskega narodnega parka, vikend nordijske hoje v kampu Koren ter delavnice in srečanja z velikimi imeni slovenskega alpinizma.

Med dogodki, ki jih želijo posebej poudariti in ki se bodo še zvrstili, pa so brezplačni vodeni ogledi ob dnevih odprtih vrat ob Tolminskih koritih na svetovni dan turizma (27. septembra) in na Javorco v tednu evropske dediščine (23. in 28. septembra) ter Jestival okusov in umetnosti, kulinarični dan v Kobaridu (30. septembra).

U. L. L.

Prejšen članekZa ljubitelje sladic: Sladka Istra
Naslednji članekPo Soški poti od malih korit Soče do Bovca

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here