Gostinci – braniki turizma

0
497

Terase in vrtovi gostinskih lokalov ob sončnem vremenu pokajo po šivih. Ljudje, naveličani izolacije zadnjih osem tednov, se z užitkom prepustijo postreči v svojem najljubšem lokalu. Na trenutke se zdi, da je vse v najlepšem redu.

Od korone si gostinci še ne bodo tako kmalu opomogli.
Foto: Nikola Jurišič/www.slovenia.info.si

Gostinci, ki so prejšnji ponedeljek zagnali svojo dejavnost, so po dneh sončnega vremena lahko zadovoljni z obiskom, saj jim vreme gre na roko, gostom pa se zdi, da ima kava celo boljši okus kot pred epidemijo. Zadovoljstvo gostov lastnikom restavracij, kavarn in barov vliva optimizem, brez težav so osvojili tudi varnostna priporočila, med vidnejšimi sta nošenje zaščitnih mask in razkuževanje miz. Slednja obveznost je samo ena od dodatnih stvari, ki jih, po tem, ko gost zapusti lokal, treba narediti. “Včasih smo mizo pobrisali z mokro krpo, danes jo še razkužimo. Ni bistveno več dodatnega dela,” pravi mariborska gostinka, ki obenem dodaja, da je zelo zadovoljna, da so lokali spet odprti. A če se na zunaj marsikomu zdi, da gostinci zadnje dni mastno služijo in že pokrivajo minus zadnjih tednov, omenjena gostinka odkrito pove, da bo minilo zagotov dve leti, preden bodo prišli na zeleno vejo.

Nekateri gostinci za zdaj ostajajo zaprti.

Podobna situacija je tudi v prestolnici. Tam gostinci priznavajo, da letos ne bodo končali v zelenih številkah, nekateri zato ostajajo še zaprti in čakajo na rahljanje ukrepov Nacionalnega inštituta za zdravje – vsaj tistega, da gostje lahko sedijo v notranjosti lokalov, si želijo da bi odgovorni črtali iz varnostnih predpisov. Tako ne bi bili odvisni le od vremena. Ljubljanske restavracije, bari in drugi lokali so bili zadnja leta odvisni od turistov. Turizem je cvetel. Ti gostinci ta trenutek doživeli najhujši udarec.

“Ne vem, če bomo preživeli. Domačini so seveda pomembni gostje, a naše lokale so čez teden polnili tujci, ki jih zadnja dva meseca ni. Kdaj se bodo vrnili stari časi pa nihče ne upa napovedati. Po nekaterih špekulacijah bo trajalo pet let, da se bomo vrnili na turistične številke preteklega leta.” Tako eden od velikih ljubljanskih gostincev.

Z odprtjem lokalov se vrača družabno življenje.
Foto: Miran Kambič/www.slovenia.info.si

Sloveniji so se napovedovali turistični rekordi, zato so si turistični delavci obetali odlično poslovno leto. Epidemija koronavirusa je stvari postavila na glavo, zato bo v turističnih vrstah v tem trenutku potrebna velika iznajdljivost, da bodo ohranili vsaj domače goste.

 

Prejšen članekZDRAVILNA MOČ NARAVE
Naslednji članekZgodbe potopljene vasi

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here