Gozdno turistična pot Plešivec

0
687

»Mestece med gorami – kakor otrok v materinem naročju počivaš v soteski med Pohorjem in Uršljo goro. Gore te varujejo, gorske vode, Mislinja in Suhodolnica ti pojo pesem uspavanko.« Tako je o Slovenj Gradcu nekoč zapisal Franc Ksaver Meško (1874–1964), pisatelj in župnik na Selah pod Uršljo goro.

Staro naselje Plešivec, kjer so nekoč gospodarili veleposestniki Plešivčnikovi, pozneje pa tudi še nekateri drugi.

Na obrobju te naše doline imamo kar nekaj lepo urejenih pohodniških poti različnih zahtevnosti, dolžine in vsebine. Poti, ki nam nudijo sprostitev v naravi, lepe razglede, govorijo nam o bogati in zanimivi zgodovini, o gozdovih in gospodarjenju v preteklosti in sodobnem času …

Ena takih je tudi Gozdno turistična pot Plešivec ob vznožju južnega pobočja Uršlje gore. Začetek poti je v Suhem dolu – tako se imenuje, čeprav je v tem dolu dosti vode. Od tod dobiva Slovenj Gradec tudi večji del pitne vode za svoje prebivalce. Prav voda in hudourniki pa so prispevali k ureditvi ene najbolj slikovitih in zanimivih pohodniških poti v občini.

Prav voda in hudourniki so prispevali k ureditvi ene najbolj slikovitih in zanimivih pohodniških poti v občini.
  1. avgusta leta 1995 je na pobočjih Uršlje gore divjalo silovito neurje, posledice katerega so bile obsežne, tako v naravi kot tudi na objektih v nižje ležečih predelih. Vodna ujma je odnesla staro cesto v soteski Kaštel, po kateri so dolga desetletja tovorili les s plešivških pobočij v dolino. Ravno ta soteska je v letih po neurju postala najlepši del, v letu 2002 so bile v njej urejene nove pohodniške poti, ki vodijo iz Suhega dola, po Kaštelu, mimo Plešivškega mlina do starega naselja Plešivec, kjer so nekoč gospodarili veleposestniki Plešivčnikovi, pozneje pa tudi še nekateri drugi. Staro veleposestniško naselje, po vojni naselje gozdnih delavcev, še danes kaže svojo bogato podobo z mogočnimi stavbami iz preteklosti. Vidni so še lepo ohranjeni podporni zidovi plešivških vrtov, številna lipova drevesa iz preteklosti. Od soteske Kaštel, mimo mlina do naselja Plešivec so še ohranjeni deli kostanjevega drevoreda in številna zaščitena drevesa.
Poseben pečat je dal obnovljeni Plešivški mlin, ki s svojim vodnim kolesom enakomerno ropota v tišini okoliških gozdov.

Pot vodi tudi mimo kmetije Verneršek (1105 m), ki je najvišje ležeča kmetija v občini Slovenj Gradec, po pobočju do Lovske koče LD Podgorje in v nadaljevanju čez Potoško. Domačija Potočnikovih je bila dolgo časa obravnavana kot rojstna domačija očeta Hermana Potočnika Nordunga, strokovnjaka za raketno tehniko, ki se je popolnoma posvetil načrtovanju prodora v vesolje. No, pred leti so ugotovili, da je bil njegov oče rojen v eni od mestnih hiš v Slovenj Gradcu.

Tako je bil mlin videti pred obnovo.

Pot je bila pred skoraj dvajsetimi leti urejena v sodelovanju s Turističnim društvom Slovenj Gradec, Zavodom za gozdove, Mestno občino Slovenj Gradec in številnimi zanesenjaki, ki so želeli javnosti ponuditi nekaj novega ter ohraniti del naravne, etnološke in stavbne dediščine za zanamce. Poseben pečat ob poti je rešen pozabe in obnovljen Plešivški mlin, ki s svojim vodnim kolesom enakomerno ropota v tišini okoliških gozdov.

Vabljeni v naravo in k spoznavanju preteklosti, vabljeni na Koroško.

Besedilo: Peter Cesar, predsednik Turističnega društva Slovenj Gradec

Fotografije: Turistično društvo Slovenj Gradec

 

 

Prejšen članekEtični turizem namesto množičnega turizma
Naslednji članekPo sledeh vodomca

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here