Slovenj Gradec – starodavno mesto z bogato tradicijo

V Slovenj Gradcu, sinonimu za kulturno središče, je živa vez s preteklostjo in bogastvom kulturne dediščine temelj kulturnega razvoja ter osrednja poteza lokalne identitete tudi v času, ki ga živimo. Utišani odmev najslavnejše epizode srednjeveške zgodovine, ki jo utelešajo umetnostni zakladi mestne župnijske cerkve, v letu 1251 kot prve na svetu posvečene ogrski princesi in turingijski vojvodinji sv. Elizabeti, zaščitnici revežev in beračev je v mestnem jedru prisoten še danes. V letošnjem letu obeležujemo kar dve pomembni obletnici, povezani z omenjeno svetnico: 770-letnico posvetitve cerkve sv. Elizabete in 790-letnico njene smrti. Zavetnice karitativnih dejavnosti se skozi leto spominjamo z različnimi prireditvami in razstavami, vrhunec pa bo jeseni, ko se novembra na Elizabetin god v Slovenj Gradcu že stoletja odvija tradicionalni sejem. Ta bo letos obogaten z dodatnimi dogodki.

Cerkev sv. Elizabete in sv. Duha, Fotografija: Primož Ermenc

Častitljivih 67 let neprekinjenega delovanja pa v letošnjem letu obeležuje najdlje delujoči narodno zabavni ansambel Štirje kovači. S svojo značilno glasbo in prepoznavnim glasbenim slogom se vseskozi razlikujejo od drugih narodno zabavnih ansamblov. Bogat repertoar (več kot 800 skladb in 200 besedil vodje Franca Šegovca) so Slovenjgradčani z gostovanji in turnejami po zahodnoevropskih državah, ZDA, Kanadi in celo na Japonskem predstavili širnem občinstvu. Svojo priljubljenost in prepoznavanje s strani strokovnjakov so leta 2000 kronali s prejetjem zlatega petelina, najvišjega priznanja na področju narodno-zabavne glasbe. V njihovo čast je letošnje leto zaživela stalna muzejska zbirka, ki predstavlja delovanje ansambla od njihovega začetka, pa vse do danes.

V muzeju ansambla Štirje kovači.

Poleg umetniškega ustvarjanja je naše okolje prepoznano tudi po izjemnih rokodelcih. Še je živ spomin na someščana, vrhunskega športnika, predvsem pa širšemu okolju poznanega odličnega čevljarja Jožeta Levovnika. Čevljarska delavnica družine Levovnik je na isti lokaciji v mestnem jedru Slovenj Gradca delovala od leta 1925. Delavnica je imela zaradi visoke kakovosti storitve in njihovih patentov za čevlje izredno veliko strank, zaradi česar je v njej delovalo tudi do 10 pomočnikov in vajencev naenkrat, obrti pa se je pri njih izučilo preko 200 pomočnikov. Bogati obrtniški dediščini mesta smo se v letošnjem letu poklonili z ambientalno postavitvijo stalne muzejske zbirke v nekdanjih prostorih delavnice.

Čevljarska delavnica Levovnik, Fotografija: Arhiv Koroškega pokrajinskega muzeja

Bogat z zgodovino, kulturo in dediščino, pa Slovenj Gradec v zavetju Uršlje gore in Pohorja nudi idealno naravno zeleno kuliso za sprostitev in aktivnosti na prostem. Sprehodite se do bližnjih vrhov, ki vam bodo ponudili čudovite razglede ali pa se s kolesom zapeljite po številnih kolesarskih poteh. Naužijte se lokalnih kulinaričnih dobrot in tako izpopolnite doživetje našega mesta.

Informacije:

TIC Slovenij Gradec

www.turizem-slovenjgradec.si

T: 02 88 12 116

M: tic@slovenjgradec.si

Prejšen članekMesto raznolikosti in vrtnic
Naslednji članekPostojte v Postojni