Gradiško jezero in Limbarska gora

2068
Foto: Mateja Gruden

Obilje zelenja in spokojnost; to pričaka obiskovalca, ki se v zgodnjem dopoldnevu sredi tedna pripelje do Gradiškega jezera v bližini Lukovice pri Domžalah. Najbolj zgodnji so že pretekli ali prehodili dobre štiri kilometre dolgo makadamsko pot, ki ga ovija. Jezero je sicer umetno, uredili so ga ob gradnji avtoceste Ljubljana–Maribor, da bi preprečili poplave ob neurjih.

Ob Gradiškem jezeru, ki počiva sredi travnikov in gozdov, je tudi izhodišče za prijeten izlet do Limbarske gore (773 metrov) s cerkvijo sv. Valentina in čudovitimi razgledi na okoliške hribe in Kamniško-Savinjske Alpe. Na njej je tudi gostilnica. Poleg božjepotne cerkve je nekoč na gori stal Limbarski grad, ki naj bi – po Valvazorju – dobil ime po lilijah. Priljubljen je Pohod po nagelj na Limbarsko goro na pragu pomladi, ki je bil letos že trideseto leto zapored.

Prijetna označena pot

Foto: Mateja Gruden

Pot, ki povede na Limbarsko goro od Gradiškega jezera, je označena – zelo dosledno, planinske markacije si vestno sledijo in ne pustijo dvoma, kod je treba stopiti. Je nezahtevna, dolga okoli dve uri. Urejena je po gozdnih stezah, kolovozih in cestah, po travnikih, deloma popelje tudi po asfaltu (skozi vasi, ki ju preči, in tik pred koncem vzpona); je pretežno zložna, le poredko se strmeje vzpne.

Na Limbarsko goro je sicer speljanih več planinskih poti – iz različnih smeri in različnih dolžin.

M. G.

Prejšen članekTradicija pašništva in sirarjenja v zavetju gora
Naslednji članekJulijske Alpe v novi podobi