Po poteh roparskih vitezov

0
1464

V ponedeljek, 25. junija, se lahko odpravite na tradicionalni Pohod po poteh roparskih vitezov, ki ga bo že petnajsto leto zapovrstjo pripravilo TD Žlebe-Marjeta. Vodi po obronkih razgibanega Polhograjskega hribovja, navezuje pa se na zgodbe iz tukajšnje preteklosti.

Foto: arhiv TD Žlebe-Marjeta

Pohod se bo začel ob 8. uri pri OŠ Preska v Medvodah, na pot pa se boste odpravili v spremstvu vitezov Hertenberških, gospodarjev gradu na Jeterbenku v zgodnjem srednjem veku.

Pot vas bo vodila do slikovite poznogotske cerkve sv. Marjete, ki so jo sezidali v 17. stoletju iz kamenja bližnjega porušenega gradu Hertenberg. Tukaj si boste lahko odpočili na klopi v obliki zmaja in prebrali legendo o njem: »V globokem breznu ob Marijini cerkvi je v daljnih časih prebival strašen zmaj. Vsak dan je od vaščanov zahteval pitano tele in sod vina. Ubogemu kajžarju pa je zmaju namenjeno tele poginilo in zmaj je v zameno zahteval njegovo lepo hčer …«

Po krajšem postanku boste nadaljevali pohod do Jeterbenka (774 metrov), kjer je nekoč stal grad stare kranjske plemiške drużine Hertenbergov, ministerialov Spanheimov in pozneje oglejskih patriarhov. Ljudstvo si je ime prikrojilo po svoje, da ga je laže izgovarjalo, in iz Hertenberga je nastal Jeterbenk. Od gradu ni ostalo veliko, le nekaj skromnih ruševin še spominja nanj.

Z Jeterbenka se bo pohod nadaljeval do kmetije Branovec, kjer si boste lahko temeljito odpočili, sodelovali pri družabnih igrah, se seveda okrepčali … In se zatem polagoma vrnili v dolino.

L. L.

Prejšen članekSpoznavanje očarljive Slovenije, ki ponuja neskončno veliko malih čudovitosti
Naslednji članekKulinarično popotovanje z muzejskim vlakom

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here