Velik napredek v sredozemskem delu Slovenije

Turistična zveza Slovenije, partnerica projekta Evropska regija gastronomije 2021 (ERG – European Region of Gastronomy, Awarded 2021), je ob koncu letošnjega septembra uspešno izvedla že tretji natečaj za izbiro kulinaričnih spominkov in kuhinjskih pripomočkov. Tokrat je strokovna komisija ocenjevala 15 prehranskih spominkov in 12 kuhinjskih pripomočkov iz sredozemske makroregije (sicer imenovane Mediteransko-kraška makroregija). Odziv na natečaj je komisijo zelo prijetno presenetil, saj je nabor izdelkov odražal veliko stopnjo napredka na spominkarskem področju, ki je bilo še do nedavnega med najbolj zaostalimi v Sloveniji. Prav v vseh izdelkih je komisija videla tudi odlične tržne priložnosti. Seveda pa bodo morali nekateri avtorji ali avtorice odpraviti nekatere pomanjkljivosti na področju okusov, oblikovanja, embalaže, zgodb idr.

Nagrajeni kulinarični spominki

Za vsako skupino je strokovna komisija izbrala po tri izdelke in jim podelila zlato, srebrno ali bronasto priznanje. Ta priznanja predstavljajo tudi vstopnice do mednarodnega ocenjevanja v okviru ERG, ki bo potekalo prihodnje leto. V skupini kulinaričnih spominkov je zlato priznanje prejel sestavljeni izdelek Društva za razvoj kmetijstva in turizma Planta z naslovom ‘Kraška gmajna v šalci’.

Kraška gmajna v šalci

Izdelek bi lahko označili za dobro premišljen in z vsem potrebnim opremljen darilni ali spominkarski set, katerega jedro je čaj iz lokalnih kraških rastlin. Srebrno priznanje je prejelo podjetje Ideje, koncepti in zgodbe, Vojka Žgavec Clemenz s.p., za izjemno okusno marmelado iz hrušk in terana z znamko ˝Mmm Beatrice˝.

Mmmarmelada Beatrice

Bronasto priznanje pa je komisija podelila kozarčku vložene zelenjave, in sicer namazu jajčevcev v deviškem oljčnem olju pod znamko ‘maQfino’ (ma ku fino).

maQfino, kozarček vložene zelenjave

Seveda so tudi drugi izdelki pokazali veliko stopnjo kakovosti in predvsem idej za kulinarične spominke. Z manjšimi dopolnitvami ali popravki, ki jih je strokovna komisija tudi navedla, bo lahko nabor kakovostnih izdelkov v prihodnje le še večji.

In kuhinjski pripomočki

V skupini kuhinjskih pripomočkov in kulinarične (namizne) opreme je strokovna komisija ocenila le nekaj manj izdelkov. Vsekakor moramo pohvaliti vse izdelovalce, da so ideje zajemali iz lokalnega in regionalnega okolja ter uporabljali tudi tem okoljem primerna gradiva, med katerimi je na prvem mestu prav gotovo kraški kamen. Druga pozitivna lastnost večine izdelkov sta bila dobro oblikovanje in oprema izdelkov z embalažami in drugimi spremljajočimi informacijami (zgodbe, obešanke). Zlato priznanje je prejel Luka Boltar za štiri sodobno oblikovane in odlično opremljene izdelke iz kraškega kamna in soškega prodnika: solnici, terilnik ali možnar in kamnit krožniček.

Izdelki iz kraškega kamna in soškega prodnika

Srebrno priznanje je komisija dodelila Petri Piki Može iz podjetja Krealipa, in sicer za izvirne kamnite pečate za okraševanje piškotov ter žlico za med.

Bronasto priznanje pa je prejel kamnoseški mojster Jernej Bortolato, in sicer za kombiniran pladenj iz kamna in lesa v leseni škatli iz orehovine in kamnito posodico. Pladenj je primeren za rezanja kruha in raznih pogač, kot je npr. kraški ‘presenc’.

Kamnito leseni pladenj in posodica za mast

Izbor najboljših kulinaričnih spominkov in kuhinjskih pripomočkov poteka vsako leto za eno od štirih makrodestinacij Slovenije. Prihodnje leto bo na vrsti Osrednja Slovenija z Ljubljano. Na evropskem tekmovanju mednarodna strokovna žirija izbere 10 izdelkov, ki si s tem pridobijo pravico stalne objave na spletnih straneh ERG in IGCAT (International Institute for Gastronomy, Culture, Arts and Tourism), kar predstavlja tudi veliko večje možnosti za njihovo trženje.

Prof. dr. Janez Bogataj

Prejšen članek»Kovača bom vzela, bom vedno vesela …«
Naslednji članekSkriti zakladi knežjega mesta ( CELJE – Večje mesto, 2. mesto )