Iz Ilirske Bistrice do Sviščakov po asfaltu

Republiški Turistični drobnogled TZS

0
1084
Grad Prem obdajajo obrambni zidovi in skrivni prehodi, ki razkrivajo zgodbe iz njegove preteklosti.

Ilirska Bistrica, ki so ji ime posodili Iliri in ki je zrasla okrog reke Bistrice ter potoka Sušca, z zgovornim starim mestnim jedrom iz 14. stoletja, bo že to poletje povezana s Sviščaki z asfaltirano cesto. O tem se je prepričal  republiški Turistični drobnogled Turistične zveze Slovenije (TD TZS), ki jo je mahnil v Ilirsko Bistrico in Brkine, turistično čedalje bolj zanimiv predel naše dežele.

Ilirska Bistrica si z županom Emilom Rojcem na čelu zelo prizadeva, da bo njihova občina z razgibano okolico turistično polno zaživela. Seveda bo treba za to poskrbeti še za marsikaj in veliko postoriti, a so na odlični poti. Med spodbudnimi pridobitvami za razvoj turizma bo nova cesta, dolga sedem kilometrov, ki je za zdaj še makadamska. Vozišče bo prekril asfalt, široko bo pet metrov, stalo bo 1,2 milijona evrov, naložbo krije  država, dela pa bodo končali sredi junija.

Rojstna hiša Dragotina Ketteja

Na Bistriškem je kar nekaj turističnih znamenitosti, med katerimi izstopa slikovita vasica Prem s svojim skrbno in lepo urejenim gradom. Vas, ki je zavarovana kot kulturni spomenik, ima tudi rojstno hišo enega štirih stebrov slovenske moderne, Dragotina Ketteja. »V zgradbi nekdanje Ljudske šole imamo urejeno spominsko sobo v čast svojemu najbolj znanemu vaščanu. Veliko mladine iz vse Slovenije si jo pride ogledat, potem pa krenejo še na romanski grad Prem,« je povedala Maja Uljan iz Turistično informacijskega centra Ilirska Bistrica. Grad datira vsaj v leto 1213, od Ilirske Bistrice pa je oddaljen samo devet kilometrov.

Grad tudi v rokah Habsburžanov

V idiličnem grajskem atriju prirejajo poroke in protokolarna srečanja.

»Zelo pomembna strateška lega gradu je bila vzrok, da se je v osmih stoletjih na njem zvrstilo veliko grajskih gospodov, med drugim je pripadal Habsburžanom,« pripoveduje Maja Uljan med vodenjem po gradu in grajski kapeli iz 14. stoletja.

Posamezni kosi grajske opreme so  prečudoviti, denimo baročno ogledalo iz 17. stoletja v slavnostni dvorani. V gradu sta tudi orožarna z viteškim orožjem in opremo ter stalna muzejska razstava, ki pripoveduje o pestri zgodovini doline reke Reke, o razvoju gradu, o arheoloških najdbah … »Lani je grad obiskalo dobrih štiri tisoč ljudi, tudi iz Italije. Od velike noči naprej je odprt vsak dan. Letos pričakujemo več obiskovalcev v vasi Prem, saj praznujemo 120. obletnico smrti Dragotina Ketteja in sto let znamenite žganjekuhe iz brkinskih češpelj in jabolk,« razlaga Maja Uljan.

Tik pod gradom, kjer domuje poštni urad, ki je pod svojo streho vzel del TIC Ilirska Bistrica, pa lahko obiskovalci kupijo lične avtohtone izdelke in pridelke iz Brkinov, »kar je zelo pohvalno,« je med obiskom vasi Prem in istoimenskega gradu dejal Karl Vernik, predsednik TD TZS.

Besedilo in foto: Duša Podbevšek – Bedrač

Prejšen članekSpomladanska razstava tulipanov v Mozirskem gaju
Naslednji članekKjer rastejo rožice s posebno zdravilno močjo

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here