Kjer rastejo rožice s posebno zdravilno močjo

Na Golteh je pestro tudi spomladi, poleti in jeseni

Izraz tovarištva je prisrčen planinski pozdrav ob srečanju; lepota naših planin je svojevrsten in krhek zaklad, zato  je dolžnost slehernega planinca, da s pohoda odnese lepe spomine in – svoje smeti! Tako pozdravlja tabla z bontonom pohodnike pred Mozirsko kočo na 1356 metrih nadmorske višine.

Mozirska koča

Na Mozirsko kočo se lahko povzpnete peš iz doline ali z nihalko do hotela Golte, nato pa pešačite dobrih dvajset minut, mimo Alpskega vrta. Foto: Gorazd Bedrač

Koča, ki spada pod upravljanje družbe Golte, lastnice štirizvezdičnega, sodobno opremljenega hotela s prijaznim velnesom in zunanjim bazenom z ogrevano vodo, privablja v spomladanskem, poletnem in jesenskem času veliko pohodnikov. In sreča za obiskovalce je, da ima Mozirska koča približno petdeset turističnih postelj, saj v času, ko je hotel Golte zaprt zaradi redne osvežitve po zimski sezoni, v njej prenočijo in se okrepčajo številni pohodniki.

Za pohodnike, tekače, kolesarje, padalce …

Panoramske poti vabijo tudi kolesarje Foto: golte.si

Na Golteh, ki slovijo predvsem kot zimski smučarski center – letos jeseni bodo praznovali pol stoletja –,  je namreč kaj videti in doživeti tudi v vseh drugih mesecih leta. »V našem krajinskem parku je obiskovalcem na voljo veliko poletnih aktivnosti. Zelo priljubljeno je  pohodništvo, saj je po Golteh urejena tematska krožna pot, primerna tako za izkušene planince kot za družine z otroki. Še zlasti pa jo imajo radi gorski tekači,« pravi direktor družbe Golte mag. Mitja Terče.

Tamkajšnje panoramske poti vabijo tudi kolesarje, bolj adrenalinskim gostom so na voljo gorski spusti.  »Golte so vrhunska vzletna točka za vse jadralne padalce, saj so tukaj idealne razmere tako za turistične skoke v tandemu kot za profesionalce. Ti lahko z Golt zajadrajo do Jesenic ali okrog Raduhe! Imamo plezalno steno in zipline, ki je posebna adrenalinska privlačnost,« pripoveduje Terče.

Alpski vrt

Alpski vrt Foto: golte.si

Še zlasti velja obiskati Alpski vrt, ki je čisto blizu Mozirske koče, saj je eden najviše ležečih in hkrati tudi eden najlaže dostopnih takšnih vrtov. In ni skrivnost, da v njem rastejo tudi rožice, ki imajo posebno zdravilno moč!

»Imate danes slab dan?«

Mag. Mitja Terče, direktor družbe Golte Foto: Janez Platiše

Terče napoveduje razvoj kolesarstva z možnostjo najema električnih koles, družinski ribolov v bližnjem jezeru, vodene oglede nekaterih od tridesetih podzemnih jam in uživanje v predstavitvi pastirskega življenja.
»Med tujimi turisti nas sicer obišče največ Hrvatov in Madžarov, želimo pa privabiti več turistov iz Beneluksa, ki so redni in pogosti obiskovalci Mozirja, Logarske doline …, torej naše neposredne bližine,« dodaja Mitja Terče.
Hotel s svojima restavracijama slovi po odlični lokalno obogateni gastronomiji, ob krožniku z domačimi jedmi uživajo tudi obiskovalci Mozirske koče.

Turistični delavci pa slehernega obiskovalca nasmejijo že v vasi Žekovec ob spodnji postaji nihalke (je najdaljša v Sloveniji). Takole pravijo: »Imate danes slab dan? Ne sekirajte se, smreke imajo smolo vse leto. Pri nas se bo dan spremenil v čudovito doživetje, zato se boste zagotovo vrnili v našo družbo na Golte.«

G. B.

Prejšen članekIz Ilirske Bistrice do Sviščakov po asfaltu