Kako postati turistični vodnik?

0
33

Dejavnost turističnega vodnika je v Sloveniji regulirana z Zakonom o spodbujanju razvoja turizma, ki razlikuje turističnega vodnika od vodje poti in lokalnega turističnega vodnika (ali turističnega vodnika na določenem turističnem območju). Turistični vodniki na nacionalni ravni delajo zakonito, šele ko opravijo izpit pri Turistično-gostinski zbornici Slovenije (TGZS) in imajo urejeno letno registracijo za tekoče leto. Kot dokazilo o izpolnjevanju teh zakonskih pogojev jim Turistično-gostinska zbornica Slovenije izda dvojezično (slovensko-angleško) plastično vodniško izkaznico s fotografijo imetnika, ki jo morajo nositi na vidnem mestu pri opravljanju vodniškega poklica.

Seja Izpitnega odbora za državne izpite za turistične vodnike

Turizem je obetavna in nenehno rastoča panoga, ki jo pesti pomanjkanje kadra. Organizatorji potovanj zadnja leta pogrešajo večje število turističnih vodnikov. Če ste med tistimi, ki radi potujete in vas veseli dinamični delovnik ter delo z ljudmi, ste morda prava oseba za ‘sanjski poklic’ turističnega vodnika. Turistični vodniki na nacionalni ravni lahko vodijo skupine turistov na območju celotne Slovenije (ne glede na morebitne ureditve lokalnega turističnega vodenja v posamezni občini ali regiji). Prav tako lahko vodijo na območju vseh držav članic EU pod določenimi pogoji (devet od sedemindvajsetih držav zahteva prijavo občasnega dela). Na vodniški izpit se od leta 2018 lahko prijavi kdorkoli, ne glede na predhodno končano stopnjo izobrazbe ali znanje tujih jezikov.

Kaj konkretno počne turistični vodnik? Turistični vodnik opravlja turistično vodenje obiskovalcev v izbranem jeziku in po vnaprej določenem programu, kar obsega poljudno razlago kulturne dediščine, naravnih znamenitosti in posebnosti posameznega območja; medtem ko je vodja poti oseba, ki v imenu in za račun organizatorja spremlja udeležence turističnega aranžmaja po vnaprej določenem programu in jim nudi organizacijske in tehnične storitve, s čimer zagotavlja, da se program izvaja tako, kot je bilo navedeno v promocijskem gradivu in prodano potniku (potrošniku), in daje praktične krajevne informacije. Za razliko od turističnega vodnika gre pri vodji poti za popolnoma dereguliran poklic, ki ga lahko izvaja kdorkoli, ki mu turistična agencija zaupa to nalogo. Nekoč so vlogo vodje poti izvajali turistični spremljevalci, vendar jih od leta 2018 v Sloveniji nimamo več.

Izpitna komisija dne 19.3.2024

Vodniški izpiti na državni ravni se pri Turistično-gostinski zbornici Slovenije izvajajo že več kot četrt stoletja. V tem času je izpite opravilo že 1554 vodnic in vodnikov, od katerih je danes aktivnih še približno 1200. Vsi izpiti za turističnega vodnika se opravljajo pred tričlansko izpitno komisijo. Izpit je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. Na teoretičnem delu izpita kandidati odgovarjajo na šest vprašanj iz različnih tematskih sklopov (ti so: turistična geografija s kartografijo, zgodovina, etnologija, psihološki vidiki skupinskih vodenj, umetnostna zgodovina z arheologijo ter zakonodaja, ki regulira dejavnosti organizacije in izvedbe skupinskih turističnih potovanj). Na praktičnem delu izpita se kandidati odpravijo na enodnevni izlet po Sloveniji in konkretno vodijo bodisi v avtobusu pred mikrofonom bodisi na peš ogledu starih mestnih jeder na enem odseku poti.

Datumi izpitov za posamezne izpitne roke se objavljajo na spletnih straneh Turistično-gostinske zbornice Slovenije na www.tgzs.si. Izpite izvajamo v dveh spomladanskih in dveh jesenskih izpitnih rokih. Zainteresiranim kandidatom se svetuje, naj najprej opravijo tečaj za turistične vodnike. Pripravili smo ga tudi na Zbornici, da bi posameznikom olajšali priprave na izpit in hkrati prispevali k izboljšanju veščin turističnega vodenja.

Zbornični tečaj za turistične vodnike februarja 2024, predava Primož Tovornik, prvič

Zbornični vodniški tečaj vsebuje štirideseturno usposabljanje. Tečaj izvaja devet različnih predavateljev, ki so strokovnjaki za različna tematska področja in večinoma tudi dolgoletni turistični vodniki. Cilj, ki se ga zasleduje na zborničnih tečajih, je, da bodoče turistične vodnike usmerja k ustrezni uporabi teoretičnega znanja pri praktičnem vodenju (kako naučene vsebine na poljuden način predstaviti obiskovalcem, kdaj je primeren čas in kraj za razlago turističnih znamenitosti vodnika na poti, kako reševati nepredvidene in neprijetne situacije v praksi, kako delati v skladu s predpisi in etičnimi normami itd.). V okviru tečaja kandidate popeljemo tudi na enodnevni izlet po Sloveniji za simulacijo (vajo) vodenja, ki poteka po isti trasi poti kot na izpitu. Tečaje, ki ne obsegajo tudi praktičnega vodenja v avtobusu ali vsaj govornih vaj pred mikrofonom, se kandidatom odsvetuje. Vodniški izpit na nacionalni ravni je zahtevan in se ga ne naredi zlahka. Treba se je najprej naučiti odgovorov na objavljena izpitna vprašanja in osvojiti veščine javnega nastopanja. Najtežji del izpita je zagotovo praktično vodenje, ko je treba naučeno znanje konkretno predstaviti skupini na poti na zanimiv način. Zato so zbornični tečaji Veščine turističnega vodenja za kandidate velika pomoč pri pripravah na izpit. Organiziramo jih dvakrat letno: spomladi in jeseni. Tako kot termine izpitov tudi datume tečajev najdete na portalu TGZS v rubriki Turistični vodniki.

Seja Izpitnega odbora za turistične vodnike

Dobro je vedeti, da je delo turističnega vodnika zahtevno in odgovorno; organizatorji potovanj jim zaupajo pomembne dokumente, večje vsote denarja in skrb za skupine ljudi. Za to delo so nujno potrebne tudi določene osebnostne lastnosti, kot so sproščena komunikativnost, pozitivna naravnanost, nekonfliktnost, natančnost, poštenost, sposobnost orientiranja v neznanem okolju, dobra organiziranost, iznajdljivost, sposobnost sistematičnega podajanja informacij v lepem, tekočem slovenskem (ali tujem) jeziku, dobra fizična kondicija za celodnevna pohajkovanja itn. Zainteresiranim kandidatom za vodniški izpit se svetuje, naj tehtno premislijo, ali imajo predispozicije za opravljanje tega zanimivega, vendar tudi zahtevnega dela z ljudmi. Prav tako se jim polaga na dušo, naj se ne pustijo zavesti lepim brošuram in mladostniškim sanjam o daljnih potovanjih, temveč naj poskušajo tudi iskreno premisliti o vseh obveznostih, ki ta poklic spremljajo, in se vprašajo, ali bodo kos vsem zahtevam. Ne spreglejmo, da se morajo turistični vodniki usposabljati, učiti in izpopolnjevati ves čas – vsakič, ko gredo na novo pot. Živimo v dobi vseživljenjskega učenja, kar še posebno velja za poklic turističnega vodnika na nacionalni ravni, ker ti vodniki vodijo vsepovsod. Za konec izpostavimo še nekaj: z opravljenim izpitom turistični vodniki naredijo samo prvi korak na dolgi poti nenehnega učenja. Imeti vodniško izkaznico pomeni le, da je zadoščeno minimalnim zakonskim pogojem, nikakor ne tudi to, da gre za dobrega vodnika. Dober turistični vodnik postane s časom, nenehnim izpopolnjevanjem, s prakso in pridobivanjem izkušenj na tisočih kilometrih potovanj.

Seja Izpitnega odbora za turistične vodnike

Za več informacij o opravljanju izpita za turističnega vodnika na nacionalni ravni pokličite na telefonsko številko: 01 58 98 223 mag. Snežano Škerbinc ali ji pišite na elektronsko pošto: snezana.skerbinc@tgzs.si.

Besedilo: mag. Snežana Škerbinc, samostojna svetovalka pri TGZS

Fotografije: Arhiv GTZS

Naslovna fotografija: Praktični izpiti za turistične vodnike – tričlanska izpitna komisija in kandidati

Prejšen članekEdina predvidljivost je to, da si vedno na poti
Naslednji članekVse bolj priljubljena turistična doživetj

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here