Kjer je zdravje doma: S čebeljim strupom do mladostnega videza

0
288

Piše: Vesna Müller, lastnica in ustanoviteljica blagovne znamke Bee Queen

V belokranjskem čebelarstvu smo ustvarili butično proizvodnjo naravne kozmetike za obraz Bee Queen, (po novem BEE – TOX), ki vsebuje čebelji strup naših čebelic. Zgodba se je pričela pred več kot 10 leti, ko si je moj mož zaželel čebelariti. Ker smo radi samooskrbni, je želel, da imamo tudi svoj med. Kupil je prve tri družine, navdušenje je bilo veliko, zato jih je bilo vsako leto več. Danes jih imamo približno 100.

Kako sem prišla na idejo, da bi imela lastno kozmetiko s čebeljim strupom?

Bila sem brez zaposlitve, samo mož je hodil v službo, jaz sem bila doma in skrbela za najina otroka. Lahko rečem, da je bil to po eni strani privilegij, vendar ko otroka odraščata, tudi vse več potrebujeta. Zato sem pričela intenzivno razmišljati, kako bi lahko zaslužila s pomočjo čebelic in si ustvarila prihodek. Pričela sem prodati med na stojnicah, hkrati pa vedno ustvarjala nekaj novega in poskušala osnovnim pridelkom prinesti dodano vrednost. Povsem po naključju sem zasledila, da se lahko pridobiva tudi čebelji strup na inovativen in dovršen način, pri čemer niti ena čebela ne pogine.

 

Tako sva prvi denar od prodaje medu investirala v naprave za pobiranje čebeljega strupa. Izrecno želim poudariti, da pri pobiranju čebeljega strupa nikakor ne škodujemo našim čebelicam. Pobira se na tak način, da čebela piči v steklo, in ker se ji želo ne zatakne, odleti naprej. Ob piku spusti samo tretjino svojega strupa. Pobira se samo omejen čas, od maja do sredine julija, vsake tri dni po 25 minut.

Vedno mi je bilo zanimivo, kako se koža ob piku čebele napne in kar naenkrat izginejo vse gubice na obrazu. Pričela sem raziskovati, kako lahko vključim to dragoceno snov v kremo, ne da bi pri tem nastale otekline na obrazu, ampak da samo pospeši prekrvavitev, pomaga pri glajenju gubic in hkrati preprečuje nastajanje novih. Veliko poskusov je bilo potrebnih, saj je kar dve leti trajalo, da je nastala krema z naravnim botoksom, ki deluje na čisto naraven način. Sedaj lahko rečem, da je izdelek odličen, kar potrjujejo stranke, ki jih je iz dneva v dan več in se redno vračajo. V letu 2022 se je kremi za obraz pridružil še naravni serum za nego obraza, ki vsebuje 3,5-krat več čebeljega strupa za še boljše rezultate.

Konec leta 2022 so nas opazili tudi v veliki pariški kozmetični hiši, kjer so zahtevali, da ukinemo proizvodnjo. To je bil zelo velik šok, vendar se nismo pustili kar tako. Po pogovorih smo se dogovorili, da lahko formulacijo obdržimo, vendar pod drugim imenom. Sedaj se naša kozmetika imenuje BEE – TOX (čebelji botoks).

Poudariti je treba, da je kakovost našega čebeljega strupa najboljša na svetu. Vsebuje namreč kar 72 odstotkov melitina (to je snov v čebeljem strupu, ki deluje). Pri ostalih čebelah po svetu ugotavljajo prisotnost melitina v pribl. 50 odstotkih. Čebelji strup je že dolgo poznan kot zdravilo, uporabljale so ga že antične kulture, Egipčani, Kitajci, Grki.

Krema BEE – TOX je naravna krema, ki vsebuje kar 96 odstotkov naravnih sestavin. Primerna je za vse tipe kože, vsebuje dragocena olja, ki kožo negujejo in delujejo proti staranju. Vsebuje tudi hialuronsko kislino, ki jo čebelji trup ponese v spodnje plasti kože, s čimer doseže še boljši učinek glajenja gubic. Koža dobi informacijo, da jo je pičila čebela, reagira pa tako, da se sproži nastajanje lastnega kolagena in elastina, kar se kaže kot sijoča, sveža in bolj napeta koža. Čebelji strup ne deluje samo proti staranju, temveč zdravi tudi aknasto in problematično kožo, saj deluje kot antiseptik. Vse sestavine v naši kozmetiki so ekološkega porekla.

Serum BEE – TOX je naravni serum, ki vsebuje visoke koncentracije aktivnih učinkovin. Poleg visoke vsebnosti čebeljega strupa vsebuje še štiri aktivne učinkovine, ki delujejo proti staranju. To so easyliance – naravna sestavina z izjemnim in instantnim lifting učinkom, kompleks ceramidov – podpirajo obnovo kože in ohranjajo zdravo zaščitno bariero, hialuronska kislina – je izvrsten vlažilec, ki nase veže do tisočkrat več vode, na ta način se doseže občutek polnjenja gub, hidrolat laškega smilja – je odličen v boju proti gubicam, pospešuje celjenje kožnih poškodb, prav tako je učinkovit pri kožnih alergijah, psoriazi, luskavici, rozacei, dermatitisu in aknasti koži. Serum je bil dermatološko testiran, vsi udeleženci so test prestali brez iritacij.

Pred prvo uporabo se priporoča test na alergije. Majhno količino izdelka nanesemo na notranjo stran zapestja ali komolca. Če se v 24 urah ne pojavijo rdečica, srbečica, oteklina, lahko kremo ali serum nanesemo na obraz. Uporaba kreme se odsvetuje, če imate alergijo na čebelje pike.

Več si lahko preberete na naši spletni strani: www.bee-tox.si.

 

.

 

Prejšen članekČebelarstvo – že stoletja pomembna gospodarska dejavnost tudi v Kranjski Gori
Naslednji članekMedena kraljica Tadeja Vidmar: Sproščene misli ob čebelah prinašajo dobre rezultate

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here