Kjer se avantura začne

Moja dežela – lepa in gostoljubna 2019: Kranjska Gora

0
767

Zeleni gozdovi, slikovita prostrana polja in v ozadju gorski pejsaži predstavljajo srce Zgornjesavske doline: Kranjsko Goro. Oaza narave, kjer si lahko spočijete telo in duha. Možnosti za doživetja je na pretek …

Kranjska Gora se bo kmalu ogrnila v belo … Foto: arhiv Turizem Kranjska Gora

Tisti, ki radi aktivno preživljate svoje počitnice, se lahko povzpnete na katerega od gorskih vršacev, ki obdajajo Kranjsko Goro in njeno okolico.

Za raziskovanje na dveh kolesih si lahko izposodite kolo in se po urejenih stezah odpravite na avanturo v Italijo in vse do Avstrije.
Če imate radi občutek adrenalina, se lahko spustite po jeklenici z velikanke bratov Gorišek v Nordijskem centru v Planici in se za trenutek prepustite občutkom naših orlov, ki letijo kot ptiči proti izteku skakalnice.

Tisti, ki počitnice raje preživljate v miru, se lahko podate na odkrivanje naravne in kulturne dediščine naših krajev. Med raziskovanjem se lahko ustavite na Zelencih, smaragdno zelena barva vode je očarala številne. »Ne poznam v Evropi nič lepšega!« je o Zelencih zapisal Sir Davy Humphry.

Mojstrana v spomladanskem razcvetu Foto: arhiv Turizem Kranjska Gora

Obiščete lahko muzeje in se seznanite z zanimivo preteklostjo krajev, ki jih raziskujete. V planinskem muzeju v Mojstrani vas bo sprejel Požganc. Zgodbe triglavskega gorskega vodnika, ki je veljal za desno roko Jakoba Aljaža, vas bodo zabavale, skoznje pa boste spoznali tudi vsakdan preprostega človeka, ki se je za boljše življenje preživljal kot vodnik po triglavskem pogorju.

Zima ponuja obilje možnosti za ljubitelje aktivnih počitnic Foto: Jošt Gantar

Ko se Kranjska Gora ogrne v belo, ko sneg pokrije poljane in strehe hiš … Takrat zaživi v svojem polnem sijaju. Spustite se po zasneženi vitranški strmini, kot to vsako zimo počnejo najboljši alpski smučarji sveta. Svežega gorskega zraka se lahko nadihate medtem, ko vaše smuči režejo sneg na kateri od skrbno urejenih tekaških poti. Za ljubitelje smučarskega teka so urejene tekaške proge v vsej dolini, s smučmi se lahko podate tudi v Italijo. Julijske Alpe pozimi ponujajo odlične terene za vzpone in spuste s turnimi smučmi, ki vam bodo v hladnih dneh pognali kri po žilah in povišali utrip srca. Navdušence nad lednim plezanjem v Gozdu Martuljku čaka Lucifer, znameniti slap, ki je pozimi adrenalinska poslastica Zgornjesavske doline, lahko pa se preizkusite na zaledenelih slapovih v soteski Mlačca.

V adventnem času vabi Alpska vasica Foto: arhiv Turizem Kranjska Gora

Ko mrak leže na dolino, se lahko v soju bakel odpravite na sprehod v dolino Tamar, v koči spijete topel čaj in se pogrejete ob zapečku kmečke peči. S sanmi se z otroško igrivostjo spustite po zasneženih stezah proti vasici Gozd Martuljek. V adventnem času vas v Alpski vasici v osrčju Kranjske Gore pričaka toplo ognjišče, na stojnicah diši po cimetu in kuhanem vinu. Ob zvokih prijetnih melodij vam bo zaigralo srce in spet boste začutili tisto otroško veselje in nestrpno pričakovanje prazničnih dni. V prijetnem zavetju alpskih hišic vas čakajo domači obrtniki s ponudbo doma narejenih izdelkov, ki jih lahko kupite za svoje najdražje. Prava izbira za praznični čas!

Predstavljamo finaliste letošnjega tekmovanja TZS Moja dežela – lepa in gostoljubna, tradicionalnega tekmovanja z osrednjim poslanstvom urejanja in ohranjanja okolja. Kako so se uvrstili posamezni kraji, o katerih boste brali oziroma berete na teh straneh, pa bo znano prihodnji mesec na Dnevih slovenskega turizma 2019 v Ljubljani na prireditvi TZS 13. novembra.
Prejšen članekPrijetno gnezdece sredi gora
Naslednji članekKjer 365 dni ni nikomur dolgčas

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here