Koliščarski dan

0
1470
Foto: Anka Ažman

Društvo Fran Govekar Ig pripravi vsako leto konec avgusta v Dragi pri Igu Koliščarski dan. Letos bo v soboto, 26. avgusta, od 10. do 18. ure, ob bajerju, na travniku, v gozdu – povsod, kjer so se sicer gibali koliščarji pred tri do pet tisoč leti.

Arheologi so že precej raziskali njihov način življenja, tako da lahko kar verodostojno povedo, kaj so počeli, kako so se preživljali, kaj so že vedeli in znali. Obiskovalci lahko o vsem tem izvedo na predavanju arheologa, izkustveno pa spoznajo na številnih delavnicah, ki jih vodijo strokovnjaki za določena področja.

Vsako leto je v središču prireditve drugo področje življenja koliščarjev, letos bodo oblačila. Ker so poznali lan, so si znali izdelati marsikaj, ne le oblačil iz kožuhovine. Izdelovali so tudi okrasne izdelke iz keramike. Da si bo mogoče vse to laže predstavljati, bo na sporedu modna revija. Bogato bo tudi dogajanje na odru, saj bo poleg arheologa Antona Veluščka nastopil tudi Varuh zakladov Ljubljanskega barja, arheolog izpred 150 let Karl Dežman bo pripovedoval o veliki najdbi, obiskovalci bodo lahko izvedeli več o koliščih na območju Alp, poslušali pripoved o njihovem življenju …

U. L. L.

Prejšen članekV Termah Snovik odprli točko za knajpanje in bosonogo pot
Naslednji članekDrobne prijetnosti na reki Krki, »dolenjski lepotici«, in ob njej

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here