V Termah Snovik odprli točko za knajpanje in bosonogo pot

0
1852

Sebastian Kneipp in Ivan Hribar, promotorja narave in vode v korist dobrega počutja. Prvi za svet in drugi za Slovenijo. Prvi je župnik v Nemčiji, vodni terapevt in snovatelj blagovne znamke Kneipp, ki poudarja pet temeljev uspešnega zdravljenja z naravo, drugi pa vizionar turističnega razvoja na osnovi vode, pridigar vodnega razkošja v imenu dobrega počutja in zdravja ter neutrudni zapriseženec vedno novih vodnih zgodb.

Odprtje bosonoge poti Foto: Terme Snovik
Odprtje točke za knajpanje Foto: Terme Snovik

V začetku avgusta so v Termah Snovik odprli »točko za knajpanje« (oblivanje z vodo) in »bosonogo pot«. Kneipp je že pred 125 leti zastavil pet stebrov zdravljenja: voda, zdravilne rastline, gibanje, prehrana in ravnotežje v vsem. Njegove metode in nasveti so v zdajšnjih časih moderni kot še nikoli, poleg tega pa so zajeti v marsikaterem konceptu zdravljenja in kopirani za osnovo »novih« terapij.

Pet stebrov zdravja

Za vodo se ve! Ali pa tudi ne. V Sloveniji sploh ne, sicer bi jo turizem uporabil z večjim spoštovanjem in stavil nanjo, pa ne zgolj zaradi njenih termalnih vrelcev, ki edini oblikujejo prepoznaven slovenski turistični proizvod. Slovensko vodno kraljestvo v smislu količine, čistosti, kakovosti in še zlasti pojavnih oblik voda prednjači pred vsemi državami sveta.

Rastline s svojo zdravilno močjo so edinstvene in Kneipp je dokumentiral znanstveno raziskavo o profilaktičnih in zdravilnih učinkih nekaterih rastlin na telo. Zdravilne pripravke je delal v obliki čajev, olj, mazil, kopeli in ovitkov, kopelim pa dodajal vse mogoče: ovseno slamo, preslico, kamilico, seneni drobir, smrekov izvleček, kolmeževe korenike, orehove liste …

Foto: Terme Snovik

Pri prehrani je bil strog. Ni odobraval strogih diet, temveč je govoril o redni, uravnoteženi in hranljivi prehrani z manj maščobami. Mora pa biti hrana sveža, brez industrijske obdelave in pripravljena tako, da so vitamini še vedno prisotni.

 

 

Gibanje seveda prebudi telo in organe. Za blago obliko utrjevanja telesa je priporočal bosonogo hojo, pa pešačenje, plavanje in kolesarjenje. Seveda redno in po možnosti na podeželju. Gibanje zaradi stimulacije pomembnih telesnih funkcij daje življenjsko moč vsemu organizmu in vodi v splošen občutek ugodja.

Peti steber zdravja pa se skriva v celoti uravnoteženega življenja in sožitju z naravo. Kneipp je prisegal na red v vsem, ker poleg fizičnega življenja ureja tudi psihično. Zato je temelj duševnega zdravja kot nadgradnja fizičnega zdravja, to soodvisnost pa lahko kreira zgolj ozaveščen in življenju predan človek, ki spoštuje naravo in njene elemente.

Vodni zdravilni vrt

Terme Snovik, sredi Slovenije, so kot vzorčni »vodni zdravilni vrt« – z možnostmi kolesarjenja, razgibavanja, plavanja, zdrave hrane in celo z vrtom zdravilnih zelišč (poleg zelenjavnega) – skorajda kopija Kneippove filozofije zdravljenja in njegovega ohranjanja. In to zgolj zaradi Ivana Hribarja in njegove filozofije o naravi in vodi ter povezovanja z okoljem (tudi in predvsem socialnim). In seveda velike predanosti skrbi za okolje: Snovik je že leta 2008 prejel mednarodno oznako Eko marjetica, evropsko priznanje za okolju prijazne turistične nastanitve, in priznanje CIPRA Mednarodne komisije za varstvo Alp za okolju prijazne in energetsko učinkovite terme.

Z odprtjem bosonoge poti so predstavili prvi del aktivnosti projekta Kneippanje, ki ga uvajajo v okviru razvoja novih turističnih proizvodov.

Renata Picej

Voda, eden ključnih stebrov zdravljenja po Kneippu. Visokokakovostna snoviška termalna voda, bogata z magnezijem, kalcijem in minerali, je odlična tudi za pitje. Ministrstvo za zdravje je leta 2006 odločilo, da je naravno zdravilno sredstvo in da ima blagodejne balneološke značilnosti.
Prejšen članekKjer je Kolpa prijetno topla
Naslednji članekKoliščarski dan

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here