Kozolci v odsevu časa

2
901

Vseslovenskemu projektu Poletna muzejska noč se pridružujejo tudi v Deželi kozolcev Šentrupert, kjer to soboto, 20. junija 2020, pripravljajo prav poseben večer. Muzej na prostem bo na ta dan odprt od 18. do 23. ure, poleg ogleda muzeja pa si bodo ob tej priložnosti obiskovalci lahko ogledali projekcijo filma z naslovom “Kozolci na Slovenskem – podobe sedanjosti”. Gre za odsev časa kozolcev v preteklosti in danes.

Foto: Alenka Stražišar Lamovšek

Avtor filma Tinček Ivanuša je v njem predstavil kozolce skozi zgodbo o vnuku in dedku. Kozolce in njihove zgodbe je snemal po vsej Sloveniji v obdobju petih let. Nekajkrat je obiskal tudi Deželo kozolcev, kjer je posnel več dogodkov, med njimi vdevanje sena, košnjo, puljenje lanu, trenje lanu, vdevanje ajde, pšenice, tesanje, ljudske plese in podobno. V več motivih so sodelovali tudi domačini iz Etno družabnega društva Draga pri Šentrupertu in Društva podeželskih žena in deklet Šentrupertske šmarnice ter nekaj posameznikov. Sodelovali so tudi Folklorna skupina Nasmeh iz Trebnjega. Film je dolg 56 minut, manjši del je namenjen tudi Deželi kozolcev.

Muzejska noč

Aktivno je z avtorjem filma med snemanjem v Šentrupertu sodeloval tudi sin tesarskega mojstra Janka Gregorčiča (avtor Simončičevega toplarja), in sicer Alojz Gregorčič.

 

Avtor spremnega besedila in soscenarist dokumentarnega filma je novinar Franci Milošič, besedilo je bral Ivan Lotrič, glasbeno podlago je pripravil Lado Jakša. Pri ustvarjanju filma so sodelovali še dr. Janez Bogataj, dr. Vito Hazler ter mag. Dušan Štepec.

Dogodek se bo odvijal na prostem na prireditveni ploščadi muzeja Dežela kozolcev, v primeru dežja pod Jurgličevim toplarjem v muzeju, v primeri večjega naliva pa v galeriji Osnovne šole dr. Pavla Lunačka Šentrupert.

 

Alenka Stražišar Lamovšek

Prejšen članekOdkrivali bodo lepote Slovenije
Naslednji članekGostinstvo in turizem po epidemiji

2 Komentarji

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here