Križna jama, smaragdna lepotica

0
481

Križna jama je svetovno znana kraška vodna jama, posebnost katere so številna podzemna jezera, izjemno najdišče kosti jamskih medvedov in naravna ohranjenost. Temperatura zraka v notranjosti je vse leto + 8 °C. Je 8.273 m dolg jamski sistem pod območjem med Blokami, Loškim in Cerkniškim poljem. Vhod v Križno jamo je 1,5 km južno od naselja Bloška Polica. Poimenovanje jame je po bližnji cerkvi sv. Križa. Spada med odprte jame z nadzorovanim vstopom in turistične jame. Je ena redkih turističnih jam v Sloveniji, ki nima betonskih poti in jamam škodljive močne razsvetljave. Je ena najlepših in najbolje ohranjenih jam v Evropi/na svetu. Značilnost jame je veriga podzemnih jezerc s smaragdno zeleno vodo. Križna jama je po biološki raznolikosti četrti največji poznani jamski ekosistem na svetu. Vhod v jamo je bil prvič dokumentiran leta 1832, čeprav so bili v jami najdeni stenski napisi iz 16. stoletja. Vodni del jame z jezerci so raziskali slovenski jamarji leta 1926. Pri Kalvariji (običajno najlepše mesto v jami) se jama razdeli na dva rova – Blatni rov proti severu in Pisani rov proti severu in vzhodu. Prehod prek Blatnega rova je zaradi spolzkega blata težji, zato si jamarji raje izberejo nadaljevanje prek Pisanega rova do Kristalne gore, ki je največji prostor v jami. Vodni tok iz Križne jame nadaljuje pot prek globokega sifona v Novo Križno jamo. Skrbnik Križne jame je Društvo ljubiteljev Križne jame, ki je bilo ustanovljeno leta 1998. Društvo deluje predvsem na področju Notranjske, pa tudi drugod po Sloveniji in svetu, kjer je kraško površje. Večina članov je na področju svojega poklicnega ali prostovoljnega delovanja v okviru društva povezana s krasom; njegovim raziskovanjem, predstavljanjem, varovanjem in čiščenjem. Možnih je več vrst ogledov Križne jame.

II. jezero v Križni jami, Fotografija: Gašper Modic
Piratska ladja, Fotografija: Csaba Egri

KRAJŠI OGLED Z VOŽNJO PO PRVEM JEZERU (1 do 1,15 ure)

Za začetni del jame so značilne velike dvorane. Že po nekaj sto metrih v jami ni več svetlobe in obiskovalci nadaljujejo raziskovanje s pomočjo ročnih svetilk. Glavni rov se nadaljuje skozi Veliko dvorano proti kapniku Čimborasu, kjer si lahko obiskovalci ogledajo kosti jamskih medvedov, ki pritegnejo tako s svojo velikostjo kot tudi številčnostjo. Pot se nadaljuje po rovu, ki odvaja vodo iz prvega jezera. S čolnom se podamo na desetminutno vožnjo po prvem jezeru. Po isti poti se vrnemo do izhoda. Ta ogled je primeren za skupine do 60 ljudi. S seboj imejte dolge hlače, jopo z dolgimi rokavi in dodatne tople nogavice. Za ogled dobite gumijaste škornje in ročno svetilko.

Prvo jezero, Fotografija: Peter Gedei
Kalvarija, Fotografija: Gašper Modic

OGLED VODNEGA DELA DO KALVARIJE (3,5 do 4 ure)

Od prvega jezera nadaljujemo pot prek skal do drugega jezera. Na sredini jezera se strop zniža in otežuje prehod v značilen vodni rov, kar hkrati označuje začetek nepozabnega popotovanja. Voda teče čez pregrade iz jezerca v jezerce. Pregrade gradi siga, ki se izloča iz dveh potokov, ki pritekata z Bloške planote. Voda zaliva na tleh stoječe kapnike in kapniške skupine, kar daje vtis, da rastejo iz vode (Beneški pristan, Piratska ladja, Orgle, Ris). Potovanje se konča pri Kalvariji, dvorani, bogati s kapniki, kjer se jama deli na severni del – Blata, in severovzhodni del – Pisani rov. Zaradi varovanja jame lahko ta del jame obišče le ena skupina oz. do štiri obiskovalci na dan oziroma do 1.000 obiskovalcev letno. Obisk je mogoč le po predhodnem dogovoru.

Drugo jezero, Fotografija: Gašper Modic
Kosti jamskega medveda, Fotografija: Gašper Modic

ALTERNATIVNI OGLEDI

Krajši ogled z vožnjo po prvem jezeru in Medvedji rov (1,5 do 2 uri) – ogled je po predhodnem dogovoru mogoč vse leto. Ogled vodnega dela do Kristalne gore (6,5 do 7 ur) – ogled je mogoč po predhodnem dogovoru od oktobra do marca (le do 100 obiskovalcev letno).

Besedilo: Gašper Modic,  predsednik DLKJ

 

 

Prejšen članekVeč znanja za več turizma: »Dokler ti ne predstavijo vsega, te ne spustijo iz rok«
Naslednji članekTuristični drobnogled praznuje 20 let

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here