Kulinarično popotovanje z muzejskim vlakom

0
1221
Foto: Dave Collier

Kulinarično popotovanje z muzejskim vlakom, zamisel, ki je lani prejela nagrado snovalec, s katero Slovenska turistična organizacija spodbuja uresničevanje ustvarjalnih in inventivnih idej s področja turizma, je v letošnjem letu tudi zaživela: maja so se na kulinarično razvajanje na muzejskem vlaku, ki sopiha po Bohinjski progi med Gorenjsko in Primorsko, podali prvi gostje.

Foto: Katarina Pirih

Ustvarjalci Kulinaričnega popotovanja z muzejskim vlakom, podjetje ABC Rent a car, ki tudi sicer trži izlete z muzejskim vlakom, so enega njegovih vagonov spremenili v majhno, preprosto potujočo restavracijo. Kulinarično zgodbo na vlaku je zasnovala skupina študentov Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled, ki za goste pripravlja lokalne kulinarične dobrote, pripravljene in postrežene na sodoben način.

Po stari Bohinjski progi

Kulinarika tako plemeniti tudi sicer slikovito vožnjo z vlakom. Na 89 kilometrov dolgi poti, ki povezuje Gorenjsko in Primorsko, je skupaj šest postaj (Jesenice, Bled Jezero, Bohinjska Bistrica, Most na Soči, Kanal in Nova Gorica), približno trideset predorov in galerij, najdaljši je dolg dobrih šest kilometrov – med Bohinjsko Bistrico in Podbrdom. Vlak prečka približno trideset večjih mostov, med njimi znamenita kamnita mostova pred Mostom na Soči in solkanskega, zapelje čez več rek, med njimi čez Savo Dolinko, Idrijco in Sočo, prereže blejski Vintgar, se vreže v ozko Baško grapo …

Razvajanje v Brdih

Foto: Aleš Fevžer/www.slovenia.info

Kulinarično razvajanje se ob koncu potovanja z vlakom nadaljuje v Šmartnem, slikoviti obzidani vasi s petimi ohranjenimi stolpi v Goriških Brdih: s pokušnjo oljčnih olj, belo polento in točem … In s »piko na i«, čokoladno-orehovo torto z oljčnim oljem in pomarančo.

Znova jeseni

Za letos je ABC Rent a car razpisal še dva termina za Kulinarično popotovanje z muzejskim vlakom, jeseni: 27. oktobra in 3. novembra. Cena celodnevnega doživetja za odrasle je 89 evrov, za otroke od šestega do dvanajstega leta starosti 39 evrov, za mlajše je brezplačno. Cena vključuje vožnjo z muzejskim vlakom, kulinarično zgodbo na vlaku, animacijski program, kulinarično doživetje v Šmartnem, lokalne avtobusne prevoze, vodenje in organizacijo izleta.

L. L.

Prejšen članekPo poteh roparskih vitezov
Naslednji članekFurmanski praznik v Postojni

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here