Legende na evropskih pešpoteh v Sloveniji

Komisijo za evropske pešpoti Slovenije (KEUPS) vabi k sodelovanju v natečaju “LEGENDE NA EVROPSKIH PEŠPOTEH V SLOVENIJI”, v kateri iščejo zapise, slike ali samo naslove ljudskih pripovedi iz krajev, ki jih srečamo na evropskih pešpoteh. Zapise bodo v KEUPS-u uredili ob pomoči romantične etnologinje Dušice Kunaver in jih prvič predstavili 15. oktobra 2021 v Planinskem muzeju v Mojstrani.

Zbirajo jih na naslovu: keups.slo@gmail.com .

V Sloveniji potekajo tri Evropske pešpoti: E6, E7 in E12 v skupni dolžini 1000 kilometrov.  Označuje jih rumeno rdeča markacija. Leto 2021 zaznamuje EVROPOHOD 2021 (EVRORANDO 2021), z glavnim sporočilom in motom: PRIJATELJSVO.

E6: Radlje ob Dravi – Mala Kopa – Turiška vas – Mozirje – Trojane – Moravče – Jevnica – Grosuplje – Turjak (variant through Iška) – Mačkovec – Loški Potok – Snežnik – Ilirska Bistrica – Slavnik – Podgorje – Hrastovlje – Kubed – Šmarje pri Kopru – Strunjan;  http://xn--pepoti-ckb.si/obhodnica.php?id=4  , https://www.alltrails.com/explore/recording/evropska-pespot-tocke-sled-e-6-mar-3-3-celota-4488583 , https://mapzs.pzs.si/path/32775

E7: Robič – Kobarid – Tolmin – Petrovo Brdo – Porezen – Blegoš – Škofja Loka – Vrhnika – Pokojišče – Mačkovec – Dolenjske Toplice – Gorjanci – Pleterje – Krško – Podsreda – Podčetrtek – Rogaška Slatina – Rogatec – Donačka gora – Ptujska Gora – Podlehnik – Borl – Podgorci – Ormož – Jeruzalem – Ljutomer – Banovci – Moravske Toplice – Kančevci – Gornji Petrovci – Hodoš;   http://www.pespoti.si/obhodnica.php?id=5   http://eupoti.com/e7.htm?fbclid=IwAR0hYmXryVFyJ4RszLvMPWj4YfnxhUQ3k83lO8PcD1eNLNYHoafGBPksOQshttps://mapzs.projekti.si/path/67157

E12: Škofije – Ankaran – Koper – Izola – Strunjan – Piran – Portorož – Sečovlje;  https://eupoti.com/e_12.htm , https://mapzs.pzs.si/path/32332

Na naših poteh lahko potujemo od legende do legende. Jih poznate? Vabimo vas, da nam jih posredujete!

Predsednik KEUPS: Jože Prah

Prejšen članekNasmeh na obrazu – fotografski natečaj
Naslednji članekDuševni velnes za notranji mir