Lipica blestela v svetovnih arenah: Čudež leta 1984

0
495

Novinar in urednik Dnevnika Vito Avguštin je avtor knjige pod naslovom Čudež leta 1984. Gre za edni zapis o obdobju, ko so lipicanci iz Lipice blesteli v svetovnih arenah, in je tudi eden redkih zapisov o športnem udejstvovanju lipicancev.

Sanjska ekipa: na konjih od leve Alojz Lah, Stojan Moderc in Dušan Mavec, stojijo pa od leve proti desni takratni direktor Kobilarne Lipica Andrej Franetič, trener Georg Wahl in rezervni jahač Ladislav Fabris (fotografija je iz zasebnega arhiva Ladislava Fabrisa).

Čudež leta 1984 je knjiga z zgodbo o tem, kako so šli trije mladi fantje s tremi majhnimi konji iz majhne Lipice v Sloveniji na velike olimpijske igre. V knjigi so resnični dogodki, ki so literarno obdelani – najprej obdobje od 1952 do 1980 o  položaju v Lipici, o tujih trenerjih, njihovih metodah dela; nato obdobje 1980 do 1982, ko je prevzel trening lipiških jahačev za tekmovanje v športni dresuri znameniti  trener Georg Wahl. Avtor Vito Avguštin opisuje  velike mednarodne turnirje ter evropska in svetovna prvenstva v dresuri, na katerih so zmagovali oziroma presenečali z nastopi in vse do kvalifikacij za olimpijske igre ter  odhoda v Los Angeles in nastopa na olimpijadi 1984.

Lipicanci so visoki, prožni, energični, elegantni, inteligentni, ponosni, dostojanstveni in dobro učljivi konji. Lipica je s 441 leti tradicije najstarejša kobilarna z neprekinjeno vzrejo konj na svetu! Ko se skoti, je temne barve, ko odraste, je bel. Foto: Duša Podbevšek – Bedrač.

Knjiga je pravzaprav edini zapis o nekaj letih prejšnjega stoletja, ko sta lipicanec in z njim Lipica blestela v svetovnih arenah, pa se tega dandanes le še malokdo spominja. Hkrati je knjiga eden redkih zapisov o športnem udejstvovanju lipicancev, ki so bili do takrat sicer suvereni v dresurnih nalogah visoke šole jahanja in v elementih vaj šole nad zemljo ter pri vožnji vpreg. Glede konkurenčnosti na tekmovalnem področju v športni dresuri pa je bilo veliko več skepse kot spodbude.

»Težko si je predstavljati občutke, ko so se jahači s svojimi lipicanci po dveh letih treningov, ko jih trener Georg Wahl ni spustil na nobeno tekmo ali turnir, odpravili na veliko mednarodno tekmo v Rim, kjer so bili zbrani vsi najboljši stare celine. Pogrizeni nohti, težave s prebavo, trema in  strah, da se ne bodo osmešili. Pa so že na prvem turnirju zasedli četrto mesto, na drugem pa osvojili zmago v najtežji nalogi športne dresure. In začela se je nekajletna zgodba o neizmernem talentu, o vzponih in padcih, pogumu, sanjah in prijateljstvu, sreči in uspehih. In o tem času pišem,« pove Vito Avguštin.

Besedilo: D.P.B.

 

Prejšen članekPortal Lepote Slovenije: Zanimivih kotičkov pri nas nam ne bo zmanjkalo
Naslednji članekBiseri Slovenije: fotografski in likovni natečaj

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here