Ljubim te po slovensko

0
117

»Valentinovo ni nekaj značilnega za Slovenijo, a se je dobro prijelo. Po mojem mnenju s tem ni nič narobe. Če komu ustreza, da je srček ali čokolada tisto, kar potrebuje za zvezo, tudi prav,« je pred leti komentirala Urška Purg, etnologinja in kulturna antropologinja. Da ne bo uvoženi praznik ljubezni deloval preveč tuje, izpovejte ljubezen vsaj s pristnimi slovenskimi običaji in na za to primernih krajih.

Lectova srca

V slovenski tradiciji je podarjanje lectovega srca kot eno najlepših gest zaljubljencev ovekovečil pisatelj Ivan Tavčar v eni najlepših ljubezenskih zgodb – Cvetju v jeseni. Svojemu Janezu ali Meti lahko lectovo srce izberete v Radovljici, v Gostilni Lectar, kjer so po dveh stoletjih obudili lectarsko delavnico. Priznani izdelki stare slovenske obrti, ki vam jih okrasijo, porišejo ali popišejo v skladu z vašimi željami, so očarljivo valentinovo darilo, ki ga lahko nadgradite s kosilom in morda prenočitvijo v tamkajšnji gostilni oziroma penzionu.

Lectovo srce je očarljivo valentinovo darilo, Fotografija: Shutterstock

Sir ljubezni

Sir trnič, ki ima obliko ženskih prsi, so nekoč izdelovali pastirji z Velike planine. Bil je darilo izvoljenkam, izraz ljubezni in zvestobe ter celo simbolična obljuba zakona. Če je obdarovanka sir hruškaste oblike sprejela, je to pomenilo, da je privolila v pastirjevo dvorjenje. Sir ljubezni, kakor tudi rečemo trniču, najdemo v nekaterih gostilnah v okolici Kamnika, ki ponujajo jedi s trničem, denimo Pri planinskem orlu, v Majolki, gostilni Repnik, gostilni Špajza, Domžalskem domu na Mali planini, gostilni Mili vrh, restavraciji Potočka v Termah Snovik, gostilnici in kavarnici Pri podkvi, restavraciji Arboretum, Domu v Kamniški Bistrici in v gostilni Pod žičnico.

Cesta ljubezni

Slovenija je polna prekrasnih kotičkov, kamor lahko na izlet odpeljete svojo ljubezen, med najbolj prisrčnimi je zagotovo znamenita cesta v obliki srca v občini Kungota tik ob meji z Avstrijo. Srce med vinogradi je zaradi odpadlih listov med trtami še posebno dobro vidno pozimi. Glede na to, da gre za okoliš s številnimi turističnimi kmetijami, lahko na izletu poskusite lokalno kulinariko in vino, aktivni pa lahko razmislijo o možnosti, da bi najbolj romantično cesto v državi prehodili ali prekolesarili.

Znamenita cesta v obliki srca v občini Kungota, Fotografija: Karmen Razlag, arhiv Zavod za turizem Maribor – Pohorje

Otok ljubezni

Je kje še kaj prikupnejšega kot izlet na otok ljubezni za valentinovo? Slovenski Otok ljubezni je v vasici ob Muri, imenovani Ižakovci. Obdan je z rečnim rokavom, znan je po delujočem plavajočem mlinu, ki je edini tovrstni v Sloveniji in eden redkih v tem delu Evrope. Obiskovalci si lahko na odprtem ognju pripravijo pajani kruj ali ribo na batu. Zaljubljenci, ki jim izbranca še ni uspelo povsem osvojiti, pa se bodo še posebno razveselili ljubezenskega napoja, ki menda pomaga starim in mladim pri uresničitvi njihovih najbolj skritih želja.

Otok ljubezni v Ižakovcih, Fotografija: Rok Deželak, Arhiv EE Visuals, d.o.o.

Besedilo: LL

 

 

Prejšen članekKamp Šobec vedno med najboljšimi
Naslednji članek»Če moramo sprejeti, da snega pač ne bo, je treba turistom ponuditi privlačno alternativo«.

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here