Kamp Šobec vedno med najboljšimi

Tri generacije turističnih delavcev v Lescah že več kot 65 let skrbijo, da je Kamp Šobec še vedno v samem vrhu kamping ponudbe.

Zanesenjaki prostovoljci, člani Turističnega društva Lesce, si pred skoraj sedmimi desetletji nedvomno niso predstavljali, da bo iz blatnega, zaraslega močvirja zrasel avtokamp takih razsežnosti, ki je že več desetletij znan kot največji in najboljši med kampi v tem delu Evrope. Ko je bil turizem v takratni Jugoslaviji še v povojih, to je bilo okoli leta 1956, so z udarniškim delom očistili bajer in zgradili prvih nekaj bungalovov ter prostor za nekaj šotorov. Naredili so vodovodno zajetje, napeljali elektriko. Infrastrukturo so že takrat šteli po številu pip in stranišč, tako kot to danes predpisujejo najnovejši standardi klasifikacije kampov. In več kot očitno je bila to odlična osnova za danes petzvezdični kamp Šobec. Kamp Šobec je še vedno tisti, v katerem v Sloveniji gostje opravijo največ prenočitev, čeprav je zaradi ‘gorenjskega podnebja’ sezonskega značaja in se odpre spomladi in zapre v začetku jeseni. Kamp je že od nekdaj in še danes v lastništvu in upravljanju Turističnega društva Lesce.

Šobčev bajer

Pretekli dve postkovidni sezoni je zaznamoval rekordni obisk gostov ne glede ne to, da sta si bili ti dve leti popolnima različni – predvsem zaradi izredno toplega in suhega vremena v letu 2022 in vlažnega in s poplavami zaznamovanega letošnjega leta 2023. Reka Sava je v delu kampa ob visokih avgustovskih vodah prestopila bregove, a so Leščani s pomočjo prostovoljnih gasilcev pravočasno reagirali in v hitri nočni akciji s tretjega na četrti avgust preselili vse ogrožene goste in njihove šotore, prikolice in avtodome na varno. In kljub ujmi, ki jih je doletela, so gosti kamp zapustili zadovoljni.

Rekreacija v kampu Šobec

Lanska prenova bungalovov in letošnja postavitev novih udobnih ‘tent’ šotorov je v kamp prinesla ravno prav popestritve, da so nas gostje, ki iščejo tovrstne prenočitve, spet opazili in vse novosti odlično sprejeli in dodobra izkoristili. Prenovljena in prostorna restavracija zadnja leta gostom kampa med sezono ponuja vrhunske kulinarične užitke ob bogatem glasbenem programu. Ker je odprta vse leto jo radi obiščejo tudi domačini in gostje iz vse Slovenije, ki obedu radi dodajo še sprehod po čudoviti naravi znotraj kampa ali restavracijo najamejo za večja slavja, poroke in poslovne zabave.

Obala reke Save Dolinke

V kampu so v zadnjem letu gostom dodatno ustregli, večji del kampa med sezono razparcelirali in tako omogočili želeno vnaprejšnjo rezervacijo bivanja. Še vedno pa je del kampa ostal ne parceliran, da si lahko gosti neposredno na lokaciji izberejo, kje želijo taboriti. Ohranjen je tudi del kampa, ki je namenjen izključno šotorom za vse tiste, ki si želijo še bolj prvinskega taborjenja in sobivanja z naravo.

Restavracija Šobec s kampom v ozadju

Turistično društvo Lesce, ki je med tovrstnimi društvi v Sloveniji največje, si resnično prizadeva živeti z okolico, s krajem in predvsem s krajani. Člani društva so aktivni tudi v drugih društvih, s katerimi si vzajemno pomagajo, denimo pri spomladanskih delih za pripravo kampa na novo sezono. Pozimi, ko narava počiva, naj bi počival tudi kamp Šobec, vendar takrat nastopi pravi čas za izvedbo marsikatere obnove in investicije, ki bo kampu v novi sezoni dodala piko na i. Priti na vrh je težko, še več truda pa zahteva, da tam tudi ostaneš.

Besedilo in fotografije: Turistično društvo Lesce

Prejšen članekNajboljša Petrolova prodajna mesta
Naslednji članekLjubim te po slovensko