Uvodnik: Manj zunanjega blišča, več notranje duhovnosti

0
620
Pavle Hevka, predsednik Turistične zveze Slovenije

Epidemija covida-19 je globoko posegla v naša življenja. Med drugim se je poglobilo naše zavedanje, da je dobro okrepiti imunski sistem. Je sploh kaj boljšega kot gibanje na svežem zraku?

S takšnim povabilom nas na smučišča vabijo slovenski žičničarji. Zaradi visokih temperatur jim že lani ni bilo lahko, vremenski negotovosti pa se je letos pridružila še negotovost, povezana s koronavirusno boleznijo. Ostajajo optimistični, kar v teh čudnih časih edino šteje. »Mi upamo in se pripravljamo na razmeroma normalen začetek zimske sezone. Trdimo in ocenjujemo, da so žičniške naprave med najvarnejšimi načini prevoza. Ne samo z vidika varnosti, pač pa tudi epidemije,« je v osrednjem intervjuju poudarila predsednica Združenja slovenskih žičničarjev Manuela Božič Badalič.

Zaradi epidemije bodo Slovenci več smučali v Sloveniji, je prepričan smučar prostega sloga Filip Flisar. V letošnji zimski sezoni se na slovenskih smučiščih napoveduje kar nekaj novosti, že letos pa naj bi ponovno smučali celo po delu dolgo zaprtega smučišča Kobla v Bohinjski Bistrici. Žičnice naj bi ponovno zagnali tudi na nekdanjem ponosu jugoslovanske smučarije – smučišču Zatrnik pri Bledu. Ste vedeli, da so po tamkajšnjih strminah v začetku leta 1972 smučal celo astronavti posadke Apolla 15? Da, prav ste prebrali, to je bila četrta vesoljska odprava s človeško posadko, ki je pristala na Luni!

Ker je ravno konec leta, smo se lotili tudi inventure Turistične zveze Slovenije in njenih društvenih organizacij in na veliko veselje ugotovili, da smo na marsikaterem področju celo presegli načrte. Najbolj nas veseli, da smo se vsi skupaj že dodobra prilagodili nastalim razmeram, o čemer pričajo webinarji namesto seminarjev, prireditvene oddaje namesto prireditev v živo ter virtualne konference. Ni treba posebej poudarjati, da sicer vsi skupaj upamo, da bo leto 2021 prineslo čim več srečanj v živo. Ni ga namreč čez pristen človeški stik!

Ker smo znali ujeti trenutek in se prilagoditi razmeram, smo v iztekajočem se letu postali celo bolj prepoznavni. Turistična zveza Slovenije je prejemnik priznanja Naša Slovenija 2020, s čimer so pri gibanju Kultura-natura Slovenija »izkazali spoštovanje vsem turističnim društvom, posameznikom, občinskim in regijski zvezam, projektom in pobudam, ki pod streho krovne TZS že desetletja raziskujejo, ohranjajo, oživljajo, uveljavljajo in na 1001 način neposredno predstavljajo našo kulturno in naravno dediščino ter z njo povezano prepoznavno kulturno krajino«. In ko smo že pri nagradah, naj čestitke izrečem podpredsednici TZS Dejani Baša, ki je prejela plaketo Državnega sveta RS najzaslužnejšim prostovoljcem, ter članu upravnega odbora TZS Borisu Pircu, dobitniku priznanja za izjemni prispevek pri razvoju turistične društvene organizacije (TDO) 2020.

Veselimo se in praznujmo, pa četudi časi niso najbolj rožnati. Če ne drugega, upamo, da ne boste pozabili vsaj na prelepo slovensko tradicijo jaslic. V tokratni reviji vam predstavljamo papirnate jaslice Maksima Gasparija, ki jih je ilustriral leta 1919. Šlo je za prve narodne jaslice, s katerimi je umetnik iz slovenskih domov poskušal pregnati tuji kič.

Tega bo zagotovo manj tudi med letošnjimi prazniki, kar je eden od redkih pozitivnih učinkov epidemije covida-19. »Letos bo malo manj zunanjega, bodo pa bolj živa notranja podoživljanja duhovnosti vsakega posameznika,« so ob predstavitvi svojih jaslic zapisali pri turističnem društvu Vojnik.

V letu 2021 vam želim čim več svetlobe!

Pavle Hevka

Predsednik Turistične zveze Slovenije

Prejšen članekTZS v letu 2020: Ostali smo ostali ustvarjalni in aktivni
Naslednji članek“Diši po čudežnem”

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here