Mojster Plečnik v digitalni preobleki

0
143

Jeseni 2021, le nekaj mesecev po tem, ko je Odbor za Unescovo svetovno dediščino na seznam svetovne naravne in kulturne dediščine vpisal izbrana dela arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani, in ob skorajšnjem vstopu v Plečnikovo leto 2022, so v Turizmu Ljubljana lansirali nov turistični produkt Mojster Plečnik. Gre za inovativno kulturno-turistično doživetje, zasnovano v skladu s sodobnimi trendi, ki udeležencem ponuja edinstveno in vključujočo izkušnjo. Butično doživetje jih seznani s Plečnikovo zapuščino, pa tudi z manj poznanimi podrobnostmi iz življenja in dela tega velikega arhitekta. Posebej izučeni vodniki zgodbo spletajo iz anekdot, zapisov, zgodb in dogodkov iz mojstrovega življenja ter doživetje nadgradijo s posebnimi animacijami in izkušnjo navidezne resničnosti.

Zaokroženo potovanje po sledeh Plečnikovih načrtov in vizij poteka tako po kopnem kot reki. Vodnik manjšo skupino udeležencev peš popelje po poti, ki jo je arhitekt postopoma preoblikoval po vrnitvi z Dunaja, saj se mu ni zdela dovolj privlačna za dnevne sprehode. Obiskovalci doživetja se tako podajo na arhitektov sprehod od središča mesta do njegovega doma v Trnovem. Ob tem spoznavajo Plečnikov opus – od bolj znanih arhitekturnih rešitev, kot so Tromostovje, osrednja ljubljanska tržnica ter Narodna in univerzitetna knjižnica, do manj znanih prostorov, kot so Gimnazija Jožeta Plečnika, Šance na Grajskem griču, Kiosk in Peklensko dvorišče v Križankah. Zavijejo tudi v skrite in manj znane mojstrove prostore ter pot zaokrožijo z vožnjo z ladjico po Ljubljanici, obiskom Plečnikove hiše v Trnovem in piknikom na njenem vrtu (v zimskem času v hiši).

Vodniki udeležence v doživetje tudi aktivno vključujejo: na začetku jih seznanijo z značilno barvo oblačil arhitektov (oblečeni v črno prejmejo Plečnikov spominek), skupaj se vrnejo v srednjo šolo, spijejo kavo v intimnem atriju Križank in se preizkusijo na Plečnikovi učni uri v profesorjevem kabinetu na Fakulteti za arhitekturo. Udeleženci ves čas doživetja sodelujejo tudi v interaktivni igri ‘Preštej luči’, v kateri po poti iščejo Plečnikove kandelabre, kar še dodatno vzdržuje njihovo motivacijo in angažiranost. Kdor jih našteje pravo število, je prav tako nagrajen z darilcem iz Plečnikove linije spominkov Turizma Ljubljana.

Doživetje so v Turizmu Ljubljana razvili predvsem z mislijo na sodobne, digitalno pismene turiste, ki se izogibajo tradicionalnim turističnim storitvam in atrakcijam. Fotografija: Primož Bregar

S slogom vodenja se tako pred obiskovalci korak za korakom izrisuje in sestavlja veliki um najpomembnejšega slovenskega arhitekta. Ta je Ljubljano preuredil v narodno prestolnico po meri človeka, njen javni prostor nadgradil in povezal v niz trgov, parkov, ulic, sprehajališč, mostov in javnih objektov. S tem je Ljubljano ne nazadnje popeljal tudi na Unescov seznam svetovne dediščine. Doživetje so v Turizmu Ljubljana razvili predvsem z mislijo na sodobne, digitalno pismene turiste, ki se izogibajo tradicionalnim turističnim storitvam in atrakcijam, milenijcem, ki na destinaciji iščejo inovativno in doživljajsko ponudbo, ter kulturnim obiskovalcem, še posebno tistim, ki obiskujejo kraje in spomenike, uvrščene na Unescov seznam svetovne dediščine.

Poseben del doživetja je izkušnja navidezne resničnosti v Plečnikovi hiši. Udeleženci si nadenejo VR-očala in v virtualnem okolju spoznajo tako arhitektove neuresničene načrte in vizije kot dejanske stvaritve. Med neuresničenimi projekti si lahko ogledajo podobe in 3D-modele Katedrale svobode, novega magistrata, Mesarskega mostu in stopnišča na Grajski grič. Uresničene projekte v širšem mestnem jedru – večino od teh pred tem tudi obiščejo – spoznajo prek fotografij, med drugim Tromostovje, Trnovski pristan, zapornice, tržnico, Peglezen, Čevljarski most, Križanke in Plečnikovo hišo. Pet objektov, ki so za javnost nekoliko težje dostopni oziroma bolj oddaljeni od mestnega središča – Veliko čitalnico in stopnišče Narodne in univerzitetne knjižnice, Žale, cerkev sv. Mihaela v Črni vasi, Pirnatovo vilo na Homcu ter spomenik in grobnico borcem in žrtvam fašizma v Polhovem Gradcu – pa lahko doživijo v podobi 360-stopinjskih fotografij. Velika čitalnica NUK-a in cerkev na Barju sta predstavljeni tudi kot 3D-modela, vse arhitektove vizije in uresničene rešitve pa tudi s kratkimi besedilnimi opisi.

Produkt Mojster Plečnik je prejel tudi znak Slovenia Unique Experiences, ki ga Slovenska turistična organizacija podeljuje petzvezdičnim butičnim doživetjem. Gre za visokokakovostna, razlikovalna, avtentična, zelena doživetja z lokalnim karakterjem, izredno dodelanim pristopom in storitvijo ter z močno izraženo izkustveno in osebno noto. Kot so izpostavili pri STO, lahko produkt Mojster Plečnik pripomore k večji popularizaciji in bolj poglobljenemu vedenju o največjem slovenskem arhitektu. Prinaša tudi večje razumevanje o Plečnikovi simbolni brezčasnosti v arhitekturi in človeški dvojnosti, ki jo še danes vzbuja v ljudeh. Prav tako so poudarili, da prestolnica nedvomno potrebuje produkt, ki nosi Plečnikov podpis.

Produkt Mojster Plečnik je prejel tudi znak Slovenia Unique Experiences, ki ga Slovenska turistična organizacija podeljuje petzvezdičnim butičnim doživetjem. Fotografija: Primož Bregar

Doživetja Mojster Plečnik se lahko obiskovalci udeležijo vsak četrtek, ob 13. uri, v Turističnem informacijskem centru Ljubljana. Na voljo je v slovenskem in angleškem jeziku. Poteka v majhnih skupini od dveh do sedmih udeležencev in traja šest ur.

Doživetje je nastalo v kreativnem sodelovanju med Turizmom Ljubljana in agencijo za razvoj in marketing v turizmu Nea Culpa ter partnerji Muzejem in galerijami mesta Ljubljane, Festivalom Ljubljana, Muzejem za arhitekturo in oblikovanje, Fakulteto za arhitekturo in Gimnazijo Jožeta Plečnika. Naložbo sta sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Besedilo: Turizem Ljubljana

 

Prejšen članekMoj-izlet.si: najobsežnejša baza turistične ponudbe v Sloveniji
Naslednji članekPrihodnost turizma v soteski Vintgar

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here