Muzej sirarstva v Kobaridu

0
1738
Foto: Mateja Gruden
Foto: Mateja Gruden

Poletje je čas planinskega pašništva in sirarstva – tudi (ali še zlasti) v posoških planinah, kjer se v teh dneh pase na desetine glav goveda in kjer vsak dan namolzejo sveže mleko za pridelavo skute, sira in masla.

A tudi v dolini je mogoče spoznavati to dolgo tradicijo in dediščino Posočja: v muzeju Mlekarne Planika v Kobaridu, kjer so s Tolminskim muzejem postavili zgodovinsko-etnološko zbirko Od planine do Planike.

V muzeju si lahko obiskovalci preberejo o zgodovini sirarstva od začetkov do zdajšnjih dni, si ogledajo kratek film o delu in življenju na planinah ter Mlekarni Planika; ogledajo si lahko staro sirarno s kotlom in arhivsko klet, kjer zorijo stare sire Tolminc. Na ogled je tudi planinski stan z opremo za predelavo mleka v sir, ki so jo in jo še  uporabljajo na planinah Posočja. Razstavljeno je staro sirarsko orodje in pribor ter predmeti, ki so jih uporabljali planšarji pri svojem delu v planini v preteklosti, nekateri pa jih uporabljajo tudi zdaj. In tudi kravo je mogoče pomolzti!

V muzeju je tudi trgovinica z izdelki Mlekarne Planika, med katerimi so tudi zanimivi siri: denimo letos nagrajeni sir Dobra misel ali sir s konopljinimi vršički, pa koščki sira Tolminc v oljčnem olju.

Muzej je odprt vse dni v tednu, razen ob nedeljah in praznikih.

L. L.

Prejšen članekTradicionalna košnja na Lisci
Naslednji članekKarnijske nosačice, prezrte junakinje prve svetovne vojne

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here