Muzej sirarstva v Kobaridu

Foto: Mateja Gruden

Poletje je čas planinskega pašništva in sirarstva – tudi (ali še zlasti) v posoških planinah, kjer se v teh dneh pase na desetine glav goveda in kjer vsak dan namolzejo sveže mleko za pridelavo skute, sira in masla.

A tudi v dolini je mogoče spoznavati to dolgo tradicijo in dediščino Posočja: v muzeju Mlekarne Planika v Kobaridu, kjer so s Tolminskim muzejem postavili zgodovinsko-etnološko zbirko Od planine do Planike.

V muzeju si lahko obiskovalci preberejo o zgodovini sirarstva od začetkov do zdajšnjih dni, si ogledajo kratek film o delu in življenju na planinah ter Mlekarni Planika; ogledajo si lahko staro sirarno s kotlom in arhivsko klet, kjer zorijo stare sire Tolminc. Na ogled je tudi planinski stan z opremo za predelavo mleka v sir, ki so jo in jo še  uporabljajo na planinah Posočja. Razstavljeno je staro sirarsko orodje in pribor ter predmeti, ki so jih uporabljali planšarji pri svojem delu v planini v preteklosti, nekateri pa jih uporabljajo tudi zdaj. In tudi kravo je mogoče pomolzti!

V muzeju je tudi trgovinica z izdelki Mlekarne Planika, med katerimi so tudi zanimivi siri: denimo letos nagrajeni sir Dobra misel ali sir s konopljinimi vršički, pa koščki sira Tolminc v oljčnem olju.

Muzej je odprt vse dni v tednu, razen ob nedeljah in praznikih.

L. L.

Prejšen članekTradicionalna košnja na Lisci
Naslednji članekKarnijske nosačice, prezrte junakinje prve svetovne vojne