Pot kulturne dediščine Žirovnica

0
2450
Prešernova rojstna hiša v Vrbi Foto: arhiv Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica

Pot kulturne dediščine je pohodniška pešpot v občini Žirovnica, ki povezuje rojstne hiše Franceta Prešerna v Vrbi, Matije Čopa v Žirovnici, Frana Saleškega Finžgarja v Dolovčah in Janeza Jalna na Rodinah ter čebelnjak Antona Janše na Breznici.

Pot, ki je vključena tudi v projekt Slovenske pisateljske poti, se začne v Žirovnici, konča pa v Vrbi. Dolga je dobrih osem kilometrov, pohodnik pa jo prehodi v dveh oziroma štirih urah, če si ogleda še notranjosti hiš omenjenih literatov in čebelnjak.

Literarni potep začnemo v Žirovnici pri rojstni hiši jezikoslovca, prijatelja Franceta Prešerna Matije Čopa. Nato se odpravimo proti Selu pri Žirovnici, rojstni vasi duhovnika in literata Jožefa Žemlje, in do osnovne šole v Zabreznici, kjer je Aleja slavnih mož z doprsnimi kipi Franceta Prešerna, Matije Čopa, Frana Saleškega Finžgarja, Janeza Jalna ter Antona Janše. Janšev čebelnjak je na ogled v vasi Breznica, od tod pa vodi pot do rojstne hiše avtorja knjige Pod svobodnim soncem Frana Saleškega Finžgarja v Doslovčah. Skozi Smokuč, rojstno vas prvega prešernoslovca Toma Zupana, prispemo do Rodin, kjer si lahko ogledamo rojstno hišo Janeza Jalna, pisca Bobrov, in cerkev svetega Klemena. Zadnja postaja je Prešernova vas Vrba. Poleg njegove rojstne hiše sta tu še cerkev svetega Marka, ki jo največji slovenski pesnik omenja v Sonetjih nesreče, in stara vaška lipa.

Na Zavodu za turizem in kulturo Žirovnica prirejajo vsako četrto soboto v mesecu od marca do oktobra od 10. do 17. ure obisk poti z ogledom vseh štirih rojstnih hiš.

U. L. L.

Prejšen članekDrobne prijetnosti na reki Krki, »dolenjski lepotici«, in ob njej
Naslednji članekŽuboreč potok, tolmuni, slapovi in slapiči, kaj je tu peklenskega?

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here