Na počitnice z namigi, ki smo jih izbrali za vas

0
603

Naj bo letos drugače. Če se nam velikokrat mudi v tuje kraje, letos ne spreglejmo bogatih naravnih in kulturnih znamenitosti, ki jih ponuja domača dežela.

Preizkusite se v različnih kmečkih opravilih!
Foto: Farm Life Slovenia

Preživite dan kot pravi slovenski kmet

Imate dovolj nenehnega hitenja in vsakodnevnega stresa? Pobegnite na slovensko podeželje in začutite podeželsko idilo. Na značilnih slovenskih kmetijah se lahko preizkusite v različnih kmečkih opravilih, otroci pa lahko uživajo v družbi domačih živali. Ponudba je seveda sezonska: »Preizkusite se lahko v sekanju drv, košnji trave s pravo koso, molzenju koz, ličkanju in mletju koruze, pobiranju kokošjih jajc, delu na polju, pripravi kruha, čebelarstvu in še veliko več,« našteva Simona Sovič iz potovalne agencije Farm Life Slovenia. Obiskovalci lahko od blizu spoznajo, kakšna je rutina življenja na kmetiji in kaj vse je treba postoriti čez dan. Letos se boste lahko družili na kmetiji gospodarja Antona v Dolu pri Ljubljani, kjer vas bodo začarali z domačimi okusi in pridelki, ki pridejo tako rekoč z vrta na mizo.

Obiskovalci lahko spoznajo rutino življenja na kmetiji.
Foto: Farm Life Slovenia

V osrčje Bloške planote vabijo z leseno idilo

Tukaj so doma mir, neokrnjena narava in topli ljudje. Senca borovcev, domače jedi, vroči kotel in osvežitev v jezeru pa zagotavljajo popoln oddih za vso družino. Bloško jezero zaradi svoje lepote že samo po sebi privablja enodnevne izletnike, ki se tukaj radi sprehajajo, kolesarijo, kopajo, obiščejo muzeje ali jame. Letošnje poletje bodo goste vabili s tematskimi večeri in z njimi povezano kulinariko. »Ljudem želimo ponuditi nekaj več,« pojasni Simona Sernel iz Glampinga Lake Bloke. »Naša ponudba je namenjena prav vsem, od mladih družin z otroki do starejših ljudi in parom. Vsem, ki želijo naravo, mir in tišino. Tukaj lahko prespite v lesenih hiškah iz borovega, smrekovega in češnjevega lesa iz bližnje okolice. Hiške so edinstvene, prav tako skulpture medvedov, ograje, gugalnice in ostalo vrtno pohištvo. Vse je delo domačih rok lastnika,« razlaga Simona. Zajtrke bodo letos postregli v košarah, tako da bo lahko imel vsak piknik pri svoji hiški. »Največja zanimivost oziroma najnovejša pridobitev, ki jo imamo, pa je soba pod zvezdami. To je prostor s teraso, ki ima svoj jaccuzzi, savno, kopalnico in sobo s posteljo, ki jo lahko potisnete na vodilih na teraso in spite pod milim nebom, pod zvezdami. Počivate lahko na lesenih počivalnikih in se nadihate svežega zraka,« pripoveduje. Povezanost med človekom in naravo se tukaj vidi že na daleč.

Lične lesene hiške so plod domačega dela.
Foto: Glamping Bloke

Po novo znanje in gurmanske užitke v najstarejšo družinsko oljarno pri nas

Oljarna Kocbek, kjer še vedno uporabljajo mlin tako kot leta 1929 in še vedno obdelujejo olje na enak način kot takrat, bo kmalu zasijala v novi podobi. Gradbena dela se bližajo koncu in za poletje načrtujejo bogat turistični program. Gostje si lahko ob obisku sami pridelajo bučno olje. »Na ta način spoznajo sam proces, zgodovino buč, izvedo vse o pogojih uspevanja buč, načinu pridelave in predelave ter okušajo domače, lokalne dobrote. Na koncu si bodo lahko domov odnesli svojo steklenico bučnega olja s personalizirano etiketo,« razkrivajo svoje načrte v oljarni. »Gostom že sedaj predstavimo različne vrste olja, jih poučimo, kakšne so razlike med rafiniranimi in nerafiniranimi, kolikšne točke dimljenosti imajo, kako jih lahko uporabljamo v kuhi in katere pozitivne lastnosti imajo,« razlaga Gorazd Kocbek, predstavnik tretje generacije, ki je zgodbo o domačem olju ponesel v svet. Spoznal je, da bučno olje v 21. stoletju sodi med luksuzne izdelke, na gurmanske krožnike in v čokolado, ne le na solato. Njihovi izdelki tako niso poznani in cenjeni le doma, Pomurska regija tudi po njihovi zaslugi postaja svetovno prepoznavna destinacija: »Poznajo nas tudi v ZDA, Rusiji, na Tajvanu, Japonskem, Kitajskem, v Združenih arabskih emiratih in drugih deželah, kamor izvažamo svoje olje. Vse od domačih kuhinj do restavracij z Michelinovo zvezdico, najdete pa ga tudi v restavraciji At.mosphere v Dubaju, ki je v 122. nadstropju stavbe Burj Kalifa najvišja restavracija na svetu,« razlaga njegova soproga Mihaela.

Začetki oljarske tradicije v Prekmurju sežejo v črno-bele čase.
Foto: Oljarna Kocbek

 

Anja Ciglarič

Prejšen članekNa počitnice z namigi, ki smo jih izbrali za vas
Naslednji članekGlasbena plovba po Ljubljanici

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here