Ob Prešernovem dnevu po poti kulturne dediščine v Vrbo

0
1076
Prešernova rojstna hiša v Vrbi (fotografija je simbolična) Foto: arhiv Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica

Letos mineva 170 let od smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. V petek, 8. februarja, ko je tudi slovenski kulturni praznik, bodo številni kulturni hrami po vsej državi odprli svoja vrata – za oglede razstav, predstav in druge dogodke.

Med odmevnejšimi dogodki, ki jih prirejajo 8. februarja, je tradicionalni pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica. To je pohodniška pešpot v občini Žirovnica, ki povezuje rojstne hiše Franceta Prešerna v Vrbi, Matije Čopa v Žirovnici, Frana Saleškega Finžgarja v Dolovčah in Janeza Jalna na Rodinah ter čebelnjak Antona Janše na Breznici.

Začenja se v Žirovnici, konča pa v Vrbi, kjer bo v petek tudi osrednja slovesnost ob kulturnem prazniku.

Literarni potep se začenja v Žirovnici pri rojstni hiši jezikoslovca, prijatelja Franceta Prešerna Matije Čopa. Nato se odpravimo proti Selu pri Žirovnici, rojstni vasi duhovnika in literata Jožefa Žemlje, in do osnovne šole v Zabreznici, kjer je Aleja slavnih mož z doprsnimi kipi Franceta Prešerna, Matije Čopa, Frana Saleškega Finžgarja, Janeza Jalna ter Antona Janše. Janšev čebelnjak je na ogled v vasi Breznica, od tod pa vodi pot do rojstne hiše avtorja knjige Pod svobodnim soncem Frana Saleškega Finžgarja v Doslovčah. Skozi Smokuč, rojstno vas prvega prešernoslovca Toma Zupana, prispemo do Rodin, kjer si lahko ogledamo rojstno hišo Janeza Jalna, pisca Bobrov, in cerkev svetega Klemena. Zadnja postaja je Prešernova vas Vrba. Poleg njegove rojstne hiše sta tu še cerkev svetega Marka, ki jo največji slovenski pesnik omenja v Sonetjih nesreče, in stara vaška lipa.

L. L.

Prejšen članekPrešernov smenj v Kranju
Naslednji članekMagična narava

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here