Dan v znamenju žensk

0
741

Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga vsako leto obeležujemo 8. marca. Kljub močni komercializaciji, zaznamovani s tihimi pritiski, da je na ta dan ženske treba obdariti najmanj z rdečim cvetom, je z zgodovinskega vidika to zelo pomembno praznovanje ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk.

Več kot sto šestdeset let nazaj, natančno 8. marca 1857 so delavke, zaposlene v tekstilni tovarni v New Yorku organizirale protest ter se uprle nečloveškim delovnim pogojem in premajhnim plačam. Temu so sledila desetletja boja za krajše delovne ure, boljšo plačo in volilno pravico.

Portret Katarine Velike

A močne ženske, predvsem tiste, ki so se rodile v premožnih družinah in se je po njihovih žilah pretakala “modra” kri, so lahko tok zgodovine spreminjale že pred tem pomembnim datumom. Ena od teh je bila Katarina Velika, ženska 18. stoletja. Kot nemška princesa se je poročila z ruskim prestolonaslednikom, ki je kratek čas vladal kot Peter III. – dokler ga ravno Katarina, lastna žena, ni odstavila z državnim udarom. Bila je izjemno načitana in se je takoj po prihodu v Rusijo naučila ruskega jezika. Ustanovila je Rusko nacionalno knjižnico. Že od rane mladosti so jo navdihovale ideje francoskih razsvetljenskih filozofov. Z njimi si je celo dopisovala in se pod njihovim vplivom odločila reformirati celotno zakonodajo.

Razsvetljena reformatorka, spodbujevalka znanosti in umetnosti ter kreatorka, ki je premikala rusko mejo. Pod njeno vladavino se je Rusija razširila proti jugo do Črnega morja in Kavkaza. Njeno slavo kazijo le očitki o številnih ljubimcih. Za tisti čas nesprejemljiva dejanja.

Ruska dača v Zg. Gameljnah

V Ruski dači v Zg. Gameljnah bodo mednarodni dan žena posvetili tej izjemni cesarici, Katarini Veliki.  Več o njenem razburljivem življenju v soboto, 7. marca razložijo v Ruski dači. Vila bo odprta med 10. in 13. uro.

 

Prejšen članekObrezovanje najstarejše dame med trtami
Naslednji članekNa smučišču s pogledom na morje se kopajo v snegu

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here