Misterion – doživetje skrivnosti voda

Edinstvena doživetja

Občine Semič (kot vodilni partner), Metlika in hrvaška Kamanje na drugi strani Kolpe so združile moči in nastal je čezmejni turistični produkt pod naslovom »Misterion – doživite skrivnosti voda«. Zanj so občine prejele dober milijon evrov iz evropskega sklada za regionalni razvoj.

Na koncu popotovanja po poti Misterion goste pri Danijeli Cerjanec na kmetiji z odlično kulinariko, vinom in nastanitvijo »Ob izviru Krupe« v Krupi pri Semiču pričakajo veseli harmonikar Tone Plut in pevca ter plesalca Katja in Jakob Štukelj, ki sta v sorodu z legendarnim Novomeščanom Leonom Štukljem. Trio zaigra, zapoje in zapleše tiste najlepše belokranjske …

Zanimivo in pestro turistično ponudbo je pod okrilje vzela Turistična agencija Kompas iz Novega mesta, ki je pred dnevi po poti Misteriona popeljala nekaj turističnih novinarjev in turističnih vodnikov, ki so si enotni: vsa dogajanja na poti so zelo zanimiva, izstopajo pa Arheološki park s sodobno multimedijsko tehnologijo pri jami Vrlovki na območju občine Kamanje, Muzejska hiša v Semiču ter šoli Brihtna glava in Bistra buča na Radovici pri Metliki.

»Programi na poti so primerni za različne ciljne skupine – za šolarje, upokojence, vinogradnike, čebelarje, turiste od blizu in daleč, pare in manjše skupine, za en dan ali več dni,« pravi Matjaž Pavlin iz novomeškega Kompasa.

Med lokacijami Misteriona so tudi reka Kolpa s športno ponudbo in kampi na obeh straneh reke, Belokranjski muzej in Slovenski gasilski muzej v Metliki, številne učne poti (Divji potok, Kraška učna pot od Lebice do Krupe, Učna pot Kučar …), sakralna dediščina z romarskim kompleksom Tri fare, cerkev sv. Trojice na Vinjem vrhu, cerkev Marijinega imena, pa Soseska zidanica Drašiči.

G. B.
Foto: Gorazd Bedrač

Prejšen članekObujanje starinskih plesov in glasbe
Naslednji članekPristno prleško s humornim temperamentom